Forrás: NOL

Lupus in natura

Metazin, 2005. március 7. 05:00

Újabb jégkorszak köszönt be, és megfagyunk. Vagy megsülünk a globális felmelegedés miatt. Hacsak a rémületes próféciák előbb sírba nem visznek mindnyájunkat.

Michael Crichton tudományos-fantasztikus regényeiről és filmjeiről híres. Ő írta és rendezte a Kómá-t, a Jurassic Park-ot és a Twister-t. A Vészhelyzet című sorozat producere.

De tudományos képzettsége is van, a számítástechnikában is kiváló. Mielőtt sci-fi írásba és rendezésbe kezdett, rövid ideig egyetemi előadóként és kutatóorvosként dolgozott.

Másfél éve egy nagy feltűnést keltő előadásában valóság és fantázia, igazság és propaganda, tudomány és sarlatánság szétválasztását nevezte a kor legnagyobb kihívásának. Az ‘environmentalizmus’, vagyis a környezetvédő ideológia Crichton szerint ‘a zsidó-keresztény vallásos hagyomány és mítoszok 21. századi megfelelője’.

Legújabb, The State of Fear című regénye egy összeesküvésrőlszól. Environmentalista szervezetek és kutatóközpontok magukhoz akarják ragadni a hatalmat. Hogy befolyásukat növeljék, mindenáron a közfigyelem középpontjába akarnak kerülni. A médiát elárasztják tudományosnak látszó bombasztikus jóslatokkal. A globális felmelegedés katasztrofális következményeivel riogatják az embereket. Olyan elméletet dolgoznak ki, amelyet minden kicsit is szokatlan időjárási jelenség megerősít.Ha esik, ha fúj, ha áradnak vagy éppenséggel kiszáradnak a folyók, minden az ő vészjósló próféciáikat igazolja.

A regény kapcsán az éghajlatkutató Hans von Storch és a tudományszociológus Nico Stehr arról értekezik a Spiegel-ben, hogy mennyire állják ki a tudományosság próbáját a globális felmelegedésre vonatkozó előrejelzések.

‘A tudomány önkorrigáló mechanizmusa nem működik’ – írják. – A kételkedés a tudományosság alapfeltétele. Aki viszont az éghajlatváltozáshoz szkeptikusan viszonyul, azt a klímakutatók eretneknek nyilvánítják és kiátkozzák. Rossz esetben a Gonosz, az olajipari óriáscégek bérencének bélyegzik, és inkvizíció elé állítják.

A dán Björn Lomborg Sceptical Environmentalist című könyvében statisztikai adatok alapján azt igyekezett bizonyítani, hogy a környezet állapota nem hogy nem romlott, hanem egyenesen javult. Lomborgot bepanaszolták a Dán Tudományetikai Bizottságnál. A bizottság 2003-ban ‘egyoldalúnak’ és ‘a bevett tudományos gyakorlattal ellentétesnek’ ítélte munkáját. Két év vizsgálódás után másodfokon aztán mégis felmentették.

A média is rátesz egy lapáttal. ‘Csak a katasztrófák érdekesek. A józan elemzés unalmas. Crichton regényének rosszfiúihoz hasonlóan a média azt sugallja, hogy a katasztrófák egyre gyakoribbak és egyre súlyosabbak’ – állítja Stroch és Stehr. – A nézők csak a szenzációra figyelnek. Az évszázados hidegrekordra, rekordmelegre és hasonlókra. Nem véletlen, hogy az időjárás-jelentést közvetlenül a sporthírek után adják.

Az emberek könnyen belefásulnak abba – figyelmeztet a Spiegel cikke -, hogy a környezetvédők állandóan farkast kiáltanak, még ha jó szándékkal is. A nyilvánosság érdeklődése drága kincs. Nem szabad elfecsérelni, mert ha elfogy, akkor a valódi veszélyeket sem sikerül elkerülni. ‘Nehéz a nyilvánosság figyelmét felhívni egy-egy faj kipusztulására, ha előtte apokaliptikus jóslatokra ragadattuk magunkat.’

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.