Forrás: NOL

Damaszkuszi menetrend – végállomás nélkül

Al Ghaoui Hesna, 2005. március 8. 00:00

Szíria március vége előtt átcsoportosítja a Libanonban állomásozó csapatait a két ország határán fekvő, libanoni Bekaa-völgybe, de nincs megállapodás a teljes csapatkivonásról a hétfői damaszkuszi csúcstalálkozón.

A döntés szerint a közös szíriai-libanoni katonai bizottságnak egy hónap alatt kell tervet kidolgoznia arról, hogy a teljes csapatkivonást követően milyen időtartamra, milyen státusban és mennyi szíriai katona maradhat a Bekaa-völgyben. Szíria radarállomásokat hagyna Libanonban, amelyek őrzésére több ezer szíriai katona maradna az országban. A teljes csapatkivonás időpontjáról a két államfő egy későbbi találkozón dönt.

A szíriai közvélemény többsége azért ellenzi a csapatkivonást, mert így az országnak rendkívül fontos stratégiai pontokat kell feladnia az Izraellel szomszédos Libanonban. Szerintük erre csak a közel-keleti konfliktus megoldása után lenne szabad sort keríteni. De számos egyéb szempont is aggasztja az embereket – sokan úgy vélik, hogy ha katonáik távoznak az országból, Amerika és Izrael mindent megtesz, hogy feldarabolja az etnikai és vallási alapon amúgy is megosztott Libanont. Így Szíria végképp magára maradna a szövetséges csapatok által megszállt Irak, a Nyugat-barát jordániai kormány és Izrael szomszédságában. Mások az esetleges libanoni-izraeli békeszerződéstől tartanak. Bassár el-Aszad szíriai elnök is figyelmeztető hangnemben tért ki erre, „éberségre” szólítva a libanoni népet. A félelmek szerint Izrael így zöld utat kapna, hogy megvesse a lábát Libanonban, ha nem is katonailag, gazdaságilag mindenképp.

A mindennapok gyakorlatában is komoly problémák merültek fel a két ország között kialakuló feszültség miatt. A szíriai becslések szerint kétszázezer, libanoni adatok szerint legalább egymillió szíriai vendégmunkás helyzete igen kényessé vált. A volt libanoni kormányfő elleni merényletet követően három vendégmunkást meggyilkoltak, több szíriai autót pedig felgyújtottak. A munkások nagy része hazatért. Damaszkuszban úgy érzik, hogy Libanonban egyes iparágak teljesen lebénulnak, számos területen ugyanis szinte kizárólag szíriai szakmunkásokat foglalkoztattak.

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.