Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. március 8. kedd

Az Országgyűlés megkövette a cigányságot

Megkövette az Országgyűlés a magyar nemzet részét alkotó cigányságot a holokauszt idején a romák ellen elkövetett bűnökért. Erről a törvényhozók egyhangúlag döntöttek. A cigány holokauszt ügyében hozott politikai nyilatkozat szerint a magyar cigányokat ma is sújtják az előítéletek, a szegénység és az iskolázatlanság. A dokumentum úgy fogalmaz: ‘E hátrányokat a többségi nemzet és a cigányság csak együttesen, közös erőfeszítéssel számolhatja fel.’

Tegnap a parlamentben a szabaddemokrata Eörsi Mátyás elfogadta a Baumag ügyben feltett kérdésére adott legfőbb ügyészi választ. Az eset érdekessége, hogy a kormányváltás óta már több mint egytucatszor leszavazta a kormánypárti többség Polt Péter interpellációkra adott válaszait. Eörsi tegnap azt kérdezte Polttól, hogy milyen lépéseket tesz az ügyészség, hogy a Baumag ügy károsultjainak jogai megfelelően érvényesüljenek, és biztosítható-e a cég vezetőinek jelenléte a nyomozásnál, mivel csak lakhelyelhagyási tilalom van érvényben ellene. A legfőbb ügyész szerint az ügyészség fokozottan felügyeli az eljárást. A károsultak jogainak védelme érdekében 200 ingóságot és ingatlant vettek zár alá. Hozzátette azt is: nem tudja megmondani, hogy a gyanúsított megjelenik-e az eljárás során, de az ügyészségnek nincs további lehetősége.

Szijjártó Péter (Fidesz) ismét azt hozta fel, hogy 2002 óta milliós nagyságrendű kormányzati megbízásokat kapott a Trendex Holdint Rt., amelynek igazgatósági tagja felügyelőbizottsági tag a kormányfő érdekeltségébe tartozó Altus Rt-ben. Szerinte nemzetbiztonsági aggályokat vet fel – mivel a külügyi tárca informatikai tevékenységeit már nem a minisztériumban végzik -, hogy egyetlen cég tarthatja kezét a tárca ‘teljes titkos információáramán’. Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára elmondta, a cég 1999 óta vállal kormányzati megrendeléseket, melyeket közbeszerzési eljárás során nyert el. Minősített adatokat a cég nem tárol és nem továbbít – tette hozzá az államtitkár.

Népszava-információ

CopyRight Népszava

Comments are closed.