Forrás: Origo

A Szentföld színei – a hét műholdképe

2005. március 7., hétfő, 6:48

Az ELTE műholdvevő állomásán készült képek közül ezen a héten egy a Szentföldet ábrázoló, valós színes felvételt mutatunk be. A TERRA műholdon levő MODIS-rendszer képe 2005. március 2-án, szerdán, a reggeli órákban készült.

A felvételen a legszembetűnőbb a zöld szín kiterjedése: ez az örökzöldekkel, illetve a kora tavasszal már zöldülő mezőgazdasági táblákkal fedett területet jelzi. A kép nyugati (bal) oldalán a Földközi-tenger és a fölötte levő ritka felhőzet látható. A szárazföld belsejében két, mélyen a tengerszint alatt lévő vízfelület látszik: délebbre (alul) a Holt-tenger, feljebb a kisebb Genezáreti-tó. A Holt-tenger partja a világ legmélyebben fekvő mélyföldje: majdnem 400 méterrel van a világtenger szintje alatt.

A kép délnyugati (bal alsó) sarkában igen markánsan rajzolódik ki az egyiptomi-izraeli határ. Miként lehetséges, hogy egy határvonal egy űrfelvételen is nyomon követhető? A válasz a határ két oldalán lévő eltérő gazdálkodásban rejlik: Izraelben nem engedélyezik a legeltetést, így a növényzet már fél évszázad alatt felújult, és a sivatagot félsivatag váltotta fel.

A kép nagyobb felbontásban itt érhető el.

A felvétel 250 méteres felszíni felbontása mellett a városok csak a területet jól ismerők számára találhatók meg könnyen, ám jól elkülönül az izraeli mezőgazdasági területek színes tábláinak mintázata a Gázai-övezet és Ciszjordánia inkább barnászöld dombjaitól. A kép északi (felső) végén a fehér folt a hóval borított Hermon-hegy.

A felvétel keleti (jobb) felét a sivatag uralja; északon Szíria, délen Jordánia területe ez. A sivatag kőzetei a növényzet hiánya miatt közvetlenül láthatók: északon a vöröses, sötétebb folt a Golán-fennsík és keleti előterének bazaltvidéke, amely élesen elüt a Jordán-sivatag völgyekkel felszabdalt homokkővidékétől.

Timár Gábor – Kern Anikó (ELTE)

[origo]

Comments are closed.