Forrás: Magyar HírlapSzíria kivonulás helyett

átcsoportosítja erőit

Szíria már hétfőn megkezd

Szíria már hétfőn megkezdi Libanonban állomásozó csapatainak átcsoportosítását. Az Egyesült Államok és Izrael azonban „teljes és azonnali” kivonulást követel.

Basar Asszad szíriai elnök szombati parlamenti beszédében jelentette be, hogy két ütemben átcsoportosítják a Libanonban állomásozó erőket a Bekkai-völgy irányába, majd a szíriai határra. „Nem akarunk Libanonban maradni. Módszerünk a fokozatos, rendezett kivonulás” – idézte a Reuters a szíriai államfőt, aki menetrendet nem határozott meg.

Abdelrahim Murad libanoni ügyvezető védelmi miniszter azonban vasárnap bejelentette, hogy a szíriai erők átcsoportosítása már hétfőn meg is kezdődik a szíriai-libanoni legfelső tanács Damaszkuszban tartandó ülése után. A legfelső tanácsnak tagja a két ország államfője, miniszterelnöke, valamint külügy- és hadügyminisztere.

Bejrútban szombaton is mintegy húszezer ember követelte a szíriai katonák kivonását, egyetértésben a nemzetközi közösséggel. Az amerikai külügyi szóvivő Asszad bejelentését kommentálva megismételte: „A nemzetközi közösség világossá tette, hogy Szíriának teljesen és azonnal ki kell vonnia katonai és hírszerző erőit Libanonból, összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1559-es számú határozatával.”

Valid Dzsumblatt, a libanoni ellenzék egyik vezére üdvözölte az átcsoportosítás hírét, de azt kérte, hogy ütemtervet is csatoljanak hozzá. Elfogadhatatlannak tartja viszont a szíriai bejelentést Amin Dzsemajel volt libanoni elnök. „Ami a veszélyes benne, az az áttelepülés a határra. Olyan információnk van, hogy a szíriai hadsereg a hegyek között marad, a libanoni határon belül” – mondta.

Egyszerű „látszatintézkedésnek” nevezte a csapatátcsoportosítást Szilvan Salom is. Az izraeli külügyminiszter szerint „Szíria mindent megtesz azért, hogy ne hajtsa végre a BT 1559-es számú határozatát. Megismételte azt az izraeli vélemény is, hogy „a szíriaiak veszélyesek. Még mindig belekeverednek egyrészt Izrael elleni terrortámadásokba, másrészt az amerikaiak ellen Irakban elkövetett merényletekbe” – jelentette ki az izraeli közszolgálati rádióban, mielőtt elutazott volna az Egyesült Államokba.

Minél előbb pontos menetrendet szeretne látni a szíriai csapatok Libanonból történő kivonására Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, aki „érdeklődéssel vette tudomásul” Asszad bejelentését.

Bejrútban több ezren ünnepelték a város központjában a bejelentést. A libanoni zászlókat lengető tömeg óriási kivetítőkön figyelte a beszédet, és ujjongásban tört ki a csapatkivonás bejelentését hallva. „Ki Szíriával”, „szabadság, szuverenitás, függetlenség” – skandálták az emberek.

mh-összeállítás

©

Comments are closed.