Forrás: Index

Boszorkányüldözést emleget Bruno Gollnisch, a lyoni egyetem vállaltan szélsőjobboldali jogászprofesszora. Gollnisch tavaly novemberben kétségbe vonta a holokauszt áldozatainak a számát és a gázkamrák létét. Az oktatási intézmény öt évre felfüggesztette professzorát.

Öt évre felfüggesztette professzori állásából Bruno Gollnisch francia európai parlamenti képviselőt a lyoni Jean Moulin Egyetem. A francia Nemzeti Front (FN) színeiben politizáló profeszor az FN egy tavaly októberi rendezvényén túlzónak nevezte a holokauszt áldozataira vonatkozó számadatokat, és kétségbe vonta a gázkamrák létezését.

Undorító, felháborító, sokkoló

Mint mondta, nem vonja kétségbe a deportálásokat, sem az áldozatok nagy számát, de vitát kell indítani a gázkamrák létéről. Az egyetem vezetése pénteken úgy döntött, nem tűri meg a holokauszttagadó profeszort az oktatói karban.

Gollnisch megjegyzései nagy felzúdulást keltettek zsidó és rasszizmusellenes csoportok körében. Kijelentéseit a leghatározottabban elítélte Joseph Borrell, az Európai Parlament elnöke is, „undorítónak, felháborítónak és sokkolónak” nevezve Gollnisch szavait.

A francia professzor most azt állítja, hogy boszorkányüldözés áldozatává vált, és bírálta a lyoni egyetemet azért, mert „engedett a külső nyomásnak”. Gollnisch jogot és japán nyelvet oktatott az egyetemen.

Korábban is tagadtak

Nem ez volt az első eset, hogy a Nemzeti Front soraiból kétségbe vonták a II. világháborús népirtásokat. A párt vezetőjét, Le Pent 1987-ben el is ítélték azért, mert kijelentette: a gázkamrák csupán a II. világháború „részletkérdései” voltak. Az FN 1972-ben alakult több kis szélsőjobboldali csoportból és olyan személyekből, akik között többen hírhedt náci kollaboránsok voltak.

One Response to “Kizárták az egyetemről a holokauszttagadó professzort”

  1. Nagyon helyes! és az EU parlamentbõl is meneszteni kellene

    Nagyon helyes! és az EU parlamentbõl is meneszteni kellene az ilyen szélsõséges és náci-barát elemeket. Nem is értem, hogy kerülhetett oda?? Szerintem megengedhetetlen, hogy ilyen nézeteket valló politikusok képviselõi mandátumot kapjanak az európai képviseletben!!!

    Ideje lenne Magyarországon is belehallgatni az egyetemi tanárokelõadásaiba a kédést illetõen.