Forrás: Magyar Hírlap

Náci múlttal vádolják a megnyúzott és kipreparált emberi és állati tetemeket kiállító Günther von Hagens apját, ezért a tudós úgy döntött, mégsem apja fogja őt képviselni lengyelországi preparálóüzemének létrehozásánál. Von Hagens tevékenysége már eddig is sok vihart kavart világszerte. A bőrüktől megfosztott, különleges eljárással tartósított tetemekből rendezett kiállításaira milliók látogattak el, hogy kellemes borzongással adózzanak az elmúlás iránti kíváncsiságuknak, de az emberi tetemeket is bemutató kiállítás sokak ízlését sértette. Von Hagenst azzal is megvádolták, hogy börtönben elhunyt emberek holttesteit is felhasználta.Most apja múltja s különösen az váltott ki nagy felháborodást, hogy éppen őt bízta meg lengyelországi preparálóüzeme építési engedélyeinek kijárásával. Gerhard Liebchent ugyanis azzal vádolják, hogy háborús bűnöket követett el a második világháború idején két lengyel kisvárosban, Zbaszynban és Skalmierzycében. Lengyel és német lapok is azt állítják, hogy Liebchen az NSDAP tagja volt, és az SS-ben is szolgált 1942-ig. Heinrich Himmler társasági köréhez sorolták Liebchent, és azzal is vádolják, hogy 1940 márciusáig a Selbstschutz, vagyis a lengyelországi német kisebbség paramilitáris szervezetének egyik vezetője volt. Ez a szervezet a lengyelek és különösképpen a lengyel zsidók ellen hajtott végre támadásokat. Azt nem tudni pontosan, hogy Liebchen 1942 és 1945 között mit csinált. A háború után Kelet-Németországba költözött, majd a berlini fal leomlása után Heidelbergben telepedett le.

A Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete már nekilátott Liebchen háborús múltjának felgöngyölítéséhez. “Ki fogjuk deríteni, hogy valóban közreműködött-e hatvan lengyel koncentrációs táborba küldésében, s ha igen, akkor az elegendő lesz ahhoz, hogy népirtásban való részvételért induljon ellene nyomozás” – áll az intézet közleményében.

Von Hagens azt állítja, fogalma sem volt apja múltjáról. “Csak akkor vallott be nekem mindent, miután a Der Spiegel leleplezte. Apa felajánlotta, hogy visszalép lengyelországi üzleteim képviseletétől, és azt javasolta, hogy az állást egy lengyel állampolgárnak adjam oda. Elfogadtam a javaslatát, mivel úgy érzem, a múlt még mindig kihat a jelenre” – mondta Von Hagens. A tudós ugyanakkor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az apja biztosan nem küldött senkit haláltáborba, és soha nem vett részt sem a lengyel, sem a lengyel zsidó közösség ellen elkövetett tömeggyilkosságokban. Libchen a botrány kitörése után visszatért Heidelbergbe, és elzárkózott a sajtó elől.

Bár Testvilág című kiállítása rendszeresen járja a világot, Von Hagens a német határhoz közeli Sieniawa Zarska nevű lengyel faluban vett egy a kiállításra alkalmas ingatlant. Mivel apja jól ismeri a lengyel nyelvet és kultúrát, őt kérte meg, hogy üzleti ügyeit intézze. Apjának megbízást adott egy az általa használt műanyag preparálószer nagybani gyártására alkalmas üzem létrehozására is. Ezzel a szerrel töltik fel a testnedvektől megszabadított holttesteket. A falu önkormányzata még nem adta ki a szükséges engedélyeket, május végére, június elejére ígérnek végső döntést.

A sieniawaiakat mélyen megosztotta már az üzem alapítása is, de a Gerhard Liebchen körüli botrány még inkább feltüzelte az embereket. Egyesek az ellen tiltakoznak, hogy egy náci fia kezdjen vállalkozásba a faluban. Mások szerint a kiállítás megzavarja a holtak lelkét, de olyanok is vannak, akik a magas munkanélküliséggel küzdő ezres lélekszámú falu gazdasági felvirágzását várják a háromszáz munkahelyet teremtő üzemtől.

Malgorzata Borkowska, Varsó

Comments are closed.