Forrás: NOL

Eörsit kolozsvári szélsőségesek tartóztatták fel

Tibori Szabó Zoltán, Kolozsvári tudósítónktól, 2005. március 7. 00:00

Antiszemita szólamokat is skandáló csoport akadályozta meg szombat délután Kolozsváron Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselőt, az Országgyűlés integrációs bizottságának elnökét abban, hogy a magyar állam által finanszírozott Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem egyik termében előadást tartson.

Eörsi az RMDSZ Szabadelvű Platformjának vendégeként tartózkodott Erdélyben, ahol RMDSZ-vezetőkkel találkozott. Szombat délutáni előadására a Kolozsvár Társaság elnevezésű civil szervezet szervezésében került volna sor. Eörsi Mátyás Kolozsvár és a tágabb térség perspektívái az EU-ban című előadására azért került volna sor a Sapientián, mert a képviselőt a korábbi színhelyről, a kolozsvári Református Kollégiumból Pap Géza püspök kitiltotta.

Amikor a képviselő Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-szenátorral a Sapientia székházába belépett, húsztagú tiltakozó csoport állta el útját, és gátolta meg abban, hogy az Óvári-terembe bejusson. A tiltakozók a Magyarok Világszövetsége Erdélyi Társasága és az Erdélyi Magyar Ifjak nevű szervezet képviselői voltak. Előbb spontán tiltakozásról beszéltek, aztán beismerték, hogy akciójuk szervezett volt. A tiltakozók „mocskok”, „menjetek a Gázai övezetbe beszélgetni” és hasonló szlogeneket kiabáltak. A csoport „hazaárulónak”, „nemzetárulónak” nevezte a képviselőt, és „NEM” feliratú papírlapokkal tiltakozott Eörsi kolozsvári jelenléte ellen.

A tiltakozó akcióval kapcsolatban Eörsi Mátyás lapunknak elmondta: a decemberi magyarországi népszavazás a magyarországi belpolitikai harc egyik állomása volt, és nem a határon túli magyarokról szólt. Sajnálattal állapította meg, hogy éppen az EU-val kapcsolatos előadásának megtartását gátolták meg. – Olyan Kárpát-medencét szeretnék, ahol egymás érveire az egyet nem értők is odafigyelnek – tette hozzá.

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.