Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. március 7. hétfő

Egyenes beszédet kérnek Kósától

Folytatódott a nyilatkozatháború a Debreceni Vagyonkezelő Rt. korábbi, nemrég vád alá helyezett ügyvédjével kapcsolatban. Kósa Lajos polgármester korábban azt állította: ‘K.Z. nevű jogásszal nincs az Önkormányzatnak kapcsolata’. Mikor kiderült, hogy mégis szerződése volt az önkormányzattal, a városháza már elismerte ezt.

Tovább tart a Debreceni Vagyonkezelő Rt. (DVRT) korábbi jogásza körüli nyilatkozatháború. Ismeretes, Kocsis Zoltán ügyvéd ellen nemrég vádat emelt az ügyészség okirat-hamisítás gyanúja miatt. Az adatok szerint ő módosíthatta egy izraeli cég és a Hajdúszövker Rt. között a Debrecen Áruház megvásárlásáról folyt tárgyalások emlékeztetőjét; azt a látszatot keltve, mintha az adásvétel megtörtént volna.

Kovács László szabad demokrata önkormányzati képviselő az ügyben kérdéseket intézett a vagyonkezelőhöz és a fideszes vezetésű önkormányzathoz is. Arra volt kíváncsi, hogy a megvádolt Kocsis Zoltán ugyanaz a személy-e, aki korábban jogászként képviselte a Debreceni Vagyonkezelőt, sőt alapító okiratát is ellenjegyezte. Kósa Lajos fideszes polgármester akkor közleményben azt állította, hogy ‘K.Z. monogramú jogász’ sem Debrecen, sem a DVRT ügyében nem jár el. Kósa szerint a helyi ellenzék csak újabb ügyet igyekszik kreálni. Ehhez képest, a DVRT nem sokkal később szintén közleményben tudatta, hogy az illető jogásznak tartós megbízási szerződése volt, amelyet 2004. december 31-i hatállyal közös megegyezéssel felbontottak. A városi jegyző szintén elismerte, hogy Kocsis az önkormányzat vagyonkezelési osztályának munkáját tartós megbízási szerződéssel segítette, valamint ügyvédként ellenjegyezte az önkormányzat által alapított gazdasági társaságok alapító okiratait. ‘Létezik az, hogy négy-öt év alatt Kósa Lajos polgármester úr nem találkozott azzal, aki az önkormányzat vagyonkezelési osztálya, illetve a Vagyonkezelő Rt. megbízásából képviseleti jogkörrel felruházott jogi ügyintézőként járt el a város vagyongazdálkodási ügyeiben? ‘ – nyilatkozta lapunknak Kovács László képviselő.

A debreceni városháza erre ismét közleményt adott ki, s leszögezték: korábbi nyilatkozatuk jelen időben fogalmaz, s így az pontosnak tekinthető. Tény, az önkormányzat hivatalos honlapján a hivatali telefonkönyvben még mindig olvasható Kocsis Zoltán neve és elérhetősége.

keretes:

Időközben jogerőssé vált az a bírósági ítélet, amely kimondja: nem sértették meg a DebrecenTV személyiségi jogait azok a debreceni politikusok (Gondola Zsolt/Független Fórum), Kovács László/SZDSZ, Bazsa György/MSZP), akik személyes véleményükkel kritizálták a városi televízió politikáját. A képviselők egy másik helyi televíziós csatorna műsorában többek között úgy fogalmaztak, hogy a DebrecenTV műsorszerkesztésében érezhetően a fideszes vezetés érdekei érvényesülnek. Azt a műsort, ahol az ellenzéki politikusok korábban elmondhatták véleményüket és kritizálták a csatornát – azóta megszüntették.

Szalay Tamás Lajos

CopyRight Népszava

Comments are closed.