Forrás: NOL

Zentai tagad, de a kiadatását kérhetik

A Fővárosi Bíróság elfogatóparancsot adott ki a feltételezett háborús bűnös ellen

Zalán Eszter, 2005. március 4. 00:00

Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ igazgatója a Zentai Károly utáni nyomozásról számol be egy budapesti sajtótájékoztatón Kép: AFP – Isza Ferenc Jó nap ez Magyarországnak! – mondta lapunknak Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója, reagálva a hírre, hogy a Fővárosi Bíróság (FB) tegnap nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki Charles Zentai (Zentai Károly) ellen. Zuroff szerint – aki februárban járt Budapesten, hogy dokumentumokat adjon át az igazságügyi tárca és a katonai ügyészség képviselőinek – ez volt a helyes döntés.

Az Ausztráliában élő Zentait azzal gyanúsítják, hogy 1944. november 8-án egy budapesti katonai lágerben részt vett egy 18 éves zsidó fiatalember, Balázs Péter meggyilkolásában, akinek holttestét felettesével a Dunába dobta. Az ügyben az elmúlt héten indítványozta a katonai ügyészség, hogy a kiadatási eljárás keretében adjon ki elfogatóparancsot Zentai ellen az FB. „A bíróság végzésében elrendelte az elfogatóparancs kibocsátását” – mondta Ács Tibor, a budapesti katonai ügyészség szóvivője az MTI-nek. Ács közölte, a bíróság feladata, hogy megküldje a bűnügy iratait az igazságügy-miniszternek, a kiadatás kérdésében pedig neki kell döntenie.

A miniszter dönt

Magyarország és Ausztrália 1997-ben kötött utoljára kiadatási egyezményt, és ennek alapján a kiadatási kérelmet írásban kell előterjeszteni, és diplomáciai úton kell megküldeni. Ehhez mellékelni kell az elfogatóparancsot, illetve a kérelem alapjául szolgáló minden egyes bűncselekmény leírását. A kiadatást meg lehet tagadni,ha az érintett személy ausztrál állampolgár. Ilyenkor azonban az eljárást – a magyar fél kérelmére – Ausztráliában kell lefolytatni. Miután a Zentai-ügyben a bíróság elfogatóparancsot bocsátott ki, a kiadatási kérelem előterjesztéséről az igazságügy-miniszternek kell döntenie. A konkrét ügy állásáról az igazságügyi tárca nem kívánt tájékoztatást adni, anynyit azonban megtudtunk: a rendszerváltozás óta háborús bűnös kiadatását a magyar hatóságok nem kezdeményezték. (Munkatársunktól)

Comments are closed.