Forrás: NOL

Tízezer izraeli katona írta alá a listát. Ők azok, akik nem hajlandók részt venni a Gázai övezetben, a Jordán folyó nyugati partján élő zsidó telepesek kitelepítésében (haza Izraelbe). Állítólag további húszezren még csatlakoznának a parancsmegtagadókhoz.Izraelben nem tartanak attól, hogy ez a jelenség gyengítené a harckészültséget. Inkább a jelenség társadalmi oldalai, a felvetett kérdések fontosak. Haza vagy vallás? – vetik fel. A zsidó nép demokratikus államához, avagy az ortodox vallási doktrínához való hűség az előbbre való? A szolgálatmegtagadók többsége olyan ortodox, aki a Jordán folyó nyugati partját (Judeát és Szamáriát) éppúgy a bibliai zsidó haza részének tekinti, mint a Gázai övezetet. Ez utóbbi területről a kormány döntése szerint hamarosan meg kell kezdeni a zsidó telepesek kitelepítését. A hat és fél milliós Izrael lakosságának három százaléka él a területeken. Többségük a Jordán folyó nyugati partján, nyolcezren a Gázai övezetben. Virágzó gazdaságokat, szép házakat kell otthagyniuk. Ezért cserébe jelentős kártérítést kapnak a kormánytól, amellyel másutt új életet kezdhetnek.

A Gázai övezet teljes kiürítése a zaklatott térség politikai rendezésének, az önálló palesztin állam megteremtésének szerves része. Elodázni nem lehet. Különösen most nem, amikor van remény megegyezésre az Mahmud Abbasz elnök fémjelezte mérsékeltebb palesztin vezetéssel. Az izraeli-arab konfliktus lehetséges megoldása forog kockán. A Jordán folyó nyugati partján lévő települések döntő része is feltehetően hasonló sorsra jut, lakóik “hazaköltöznek”.

A költöztetésekben való részvételt megtagadó harmincezer katonát Izraelben orosz-angol öszvérszóval refusenikoknak (ejtsd: refjuznyik) nevezik. Ezzel a szóval azokat a szovjet zsidókat jelölték, akiktől megtagadta az állam az Izraelbe vándorlás engedélyét. Sokukat a rendszer kitaszított, börtönbe zárt. Talán a leghíresebb közülük az izraeli kormány tárca nélküli minisztere, Natan Saranszki. Refusenikoknak nevezik az izraeli kormányt, rendszert “balról” bírálókat, pacifistákat is, akik – átvéve a palesztinok szóhasználatát – “terroristának” bélyegzik a jeruzsálemi kormányt, nem fogadják el a Jordán folyó nyugati partján, a Gázai övezetben az izraeli megszállást. Emiatt kilépnek a hadseregből, megtagadják a katonai szolgálatot. Ők azonban csak néhány százan lehetnek.

Dunai Péter, 2005. március 4. 00:00

Comments are closed.