Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. március 5. szombat

Hiller a a leendő elnökről

A szociáldemokráciához kapcsolódó, de más politikai irányokra is tisztelettel tekintő köztársasági elnököt tart kívánatosnak Hiller István, aki hozzátette: e véleményéből nem kíván és nem is tud engedni. Az MSZP elnöke mindezt annak kapcsán mondta el, hogy Gyurcsány Ferenc korábban kijelentette: az a több száz értelmiségi, aki Sólyom László köztársasági elnökké választását javasolta, kiáltott a politikában tapasztalható szembenállás miatt. Hiller hozzátette, Göncz Árpád személye kitűnő példa arra, hogy egy világos politikai értékrendszerhez kapcsolódó ember az ország egészének vagy meghatározó többségének elismert köztársasági elnöke lehet. (MTI)

Vidékfejlesztés: komplex feladat

A régiók fejlesztésére szánt jelentős források felhasználását koordinálja majd a kormány által létrehozott vidékpolitikai kabinet – jelentette ki Kiss Péter. A Miniszterelnöki Hivatal vezetője közölte: a régiók fejlesztése nem agrárügy, hanem minden ágazati területet érinti, az oktatástól, a gazdaságon át, a foglalkoztatás javításáig. Majd hozzátette: a források felhasználását a hatékonyság érdekében jobban kell koordinálni. Kiss Péter a régiók fejlesztésénél kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a helyi kezdeményezőkészség fontosságát, amely – mint fogalmazott – a motorja lehet a beruházásoknak. (MTI)

Folytatódó koalíciós vita Ferencvárosban

A ferencvárosiak fél milliárd forintot vesztenek a polgármester javaslatára elfogadott költségvetés miatt – mondta Pál Tibor a IX. kerület MSZP-s országgyűlési képviselője. Szerinte a helyi MSZP és az SZDSZ között egy napközis tábor megvalósítása miatt keletkezett vita, ugyanis a beruházáshoz a kerületnek 130-140 millió forintot kellett volna állnia. Így elvész a már eddig befektetett 100 millió forint és az elnyert 400 millió forintos állami támogatás. A polgármester szerint a sportcentrum megvalósítására elnyert állami támogatáshoz az önkormányzatnak hozzá kell tennie 600 millió forint saját forrást. A fővárostól a városrész rehabilitációjára elnyert több, mint 1,4 milliárd forint felhasználásához szintén 600 millió forint önkormányzati forrásra van szükség. A városrész kasszájában „szabad pénz” idén sincs és jövőre sem lesz korlátlan mértékben, ezért dönteni kellett, 400 millió vagy 1400 millió forintot kíván Ferencváros fejlesztésre fordítani – közölte Gegesy Ferenc polgármester. (Népszava)

Botrányt okozott a fogadáson

Free Palestine (Szabad Palesztinát) feliratú pólóban akarta magát lefotóztatni az izraeli külügyminiszterrel egy férfi a követségi fogadáson. Az izraeli nagykövetség közölte, hogy Novák Tamás politikai demonstrációra használta fel a Szilvan Salom izraeli külügyminiszter tiszteletére adott fogadásra szóló meghívást. Mivel viselkedése nem volt összeegyeztethető az esemény céljával és szellemével, ezért David Admon nagykövet távozásra kérte föl őt. Freed Péter, a Budapest Week kiadó igazgatója közölte: Novák Tamás hirdetések értékesítésével foglalkozott a kiadójuknál, de már napokkal a történtek előtt kilépett. (MTI)

Béki az AB-hez fordul koldusügyben

Alkotmánybírósághoz fordul Béki Gabriella szabad demokrata képviselő, amiért több város önkormányzata kitiltotta a koldusokat belvárosából. A politikus szerint alkotmányellenes, hogy Kaposvár és Szeged után Pécs is rendészeti eszközökkel akar beavatkozni, ahelyett, hogy a hajléktalanellátás fejlesztésével oldaná meg a problémát. Béki úgy véli, ez sérti az egyenlő bánásmód alapelvét és az érintettek alapvető emberi jogait. (MTI)

CopyRight Népszava

Comments are closed.