Forrás: Híradó

Izraelt etnikai tisztogatással és az európai antiszemitizmusról alkotott kép eltúlzásával vádolta, az izraeli miniszterelnököt pedig börtönbe való háborús bűnösnek nevezte pénteken megjelent cikkében a londoni polgármester. Ken Livingstone-t korábbi, antiszemitának bélyegzett megnyilvánulásai miatt már eddig is súlyosan bírálatok értek a hazai és külföldi zsidó szervezetek, valamint az izraeli kormány részéről.

Ken Livingstone a pénteki The Guardianben megjelent írásában elismerte ugyan, hogy Izrael nem törekszik a palesztinok módszeres kiirtására, úgy, ahogy a nácik akarták a zsidókat kiirtani. Ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy „az izraeli terjeszkedés etnikai tisztogatással jár együtt … a palesztinokat, akik évszázadok óta éltek azon a földön, módszeres erőszakkal és terrorral űzték el”.

A polgármester szerint az Irgun és a Stern csoport annak idején ugyanazokat a módszereket alkalmazta, mint Karadzic boszniai szerb vezér. Ezzel Livingstone az Izrael megalakulása előtti időszak két legnagyobb zsidó fegyveres milíciájára utalt.

A kormányzó brit Munkáspárt balszélét képviselő londoni polgármester a baloldali napilapban írt cikkében Ariel Saron izraeli miniszterelnököt háborús bűnösnek nevezte, akinek „börtönben lenne a helye, nem pedig irodában”.

Livingstone szerint az izraeli kormány „teljesen eltorzított képet fest az európai rasszizmusról és vallási diszkriminációról”, igyekezve úgy feltüntetni a helyzetet, hogy a zsidók szenvedik el a legnagyobb megkülönböztetést. Ezzel szemben „a valóság az, hogy a rasszista támadások túlnyomó többsége a feketéket, az ázsiaiakat és a muszlimokat éri … ők a szélsőjobb elsődleges célpontjai” – áll a cikkben.

Livingstone viszonya a brit zsidósággal és az izraeli vezetéssel mélyponton van az Izraellel kapcsolatos, rendszeresen kifejtett nézetei miatt. A feszültséget súlyosan tovább élezte az a minapi incidens, amelyben a londoni polgármester az őt sokszor bíráló esti londoni napilap, az Evening Standard egy zsidó riporterét náci koncentrációs táborok őreihez hasonlatos magatartással vádolta, és ezért a kijelentéséért azóta sem volt hajlandó elnézést kérni, jóllehet erre Tony Blair kormányfő is felszólította.

Cvi Heifec, Izrael londoni nagykövete a pénteki The Guardiannek azt mondta: az etnikai tisztogatás a koncentrációs táborokra volt jellemző, és ezt Livingstone-nak illene tudnia, ha „ennyire szakértője e táboroknak”.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.