Forrás: HVG

„Nincs mögötte dokumentum”

Az egyházak nem kommentálják a hvg.hu listáját

2005. március 04. 17:52Utolsó módosítás: 2005. március 04. 17:55

Nem kommentálták érdemben az MTI által megkérdezett egyházi vezetők, tisztségviselők azt a hvg.hu-n megjelent listát, amely a Belügyminisztérium III/III-as főcsoportfőnöksége 1989-es tiszti állományának névsorát és rangfokozatait közli.

A lista szerint külön alosztály foglalkozott a „római katolikus egyházzal szembeni” elhárítással, és külön alosztályt hoztak létre a „protestáns és más egyházak” megfigyelésére.

   

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára a sajtóiroda vezetőjének közvetítésével tudatta, hogy az ügyről nem kíván nyilatkozni.

   

A listán a protestáns és más egyházakkal szembeni elhárítással foglalkozó tisztekként megjelöltek kapcsán a Magyarországi Evangélikus Egyház szóvivője, Hafenscher Károly első reagálásként azt mondta, hogy közülük „senkit nem ismernek”. Megjegyezte: „ezzel ugyanúgy nem tudunk foglalkozni, mint a másik listával, mert nincs mögötte dokumentum”.

   

A Magyarországi Református Egyház szóvivője, Csoma Áron úgy nyilatkozott, hogy neki „a nevek az égvilágon nem mondanak semmit”, a megjelentekhez, „nincs mit hozzáfűzni”.

   

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy nem látta az internetes oldalon közzétett listát. „Azok, akik 1989 előtt tisztségben voltak a Mazsihisz világi vezetésében, sajnos meghaltak, illetve aki él, már nem tagja a vezetésnek” – jegyezte meg Zoltai Gusztáv arra a

kérdésre, hogy lehet-e „ismerősen” csengő név a felsoroltak között.

MTI

::

Comments are closed.