Forrás: HíradóPanoráma

Március végén Washingtonba utazik a palesztin elnök

2005. március 3. 15:57A Fehér Ház azt szeretné, ha az izraeli kormányfő és a pesztin elnök márciusban vagy áprilisban, külön-külön látogatna el az Egyesült Államokba.

Március végén Washingtonba utazik Mahmúd Abbász palesztin elnök, hogy megbeszéléseket folytasson George Bush amerikai elnökkel – közölte egy neve elhallgatását kérő palesztin vezető.

Azóta, hogy George Bush 2001 januárjában hivatalba lépett, palesztin elnököt nem fogadtak a Fehér Házban. Abbász még miniszterelnökként járt Washingtonban és tárgyalt Bush elnökkel 2003 nyarán.

A Bush-kormányzat ténylegesen azon igyekezett, hogy peremvonalra sodorja Abbász elődjét, a néhai Jasszer Arafat elnököt. A tavaly novemberben elhunyt Arafat soha többé nem látogatott el Washingtonba Bush elnökké választása után, pedig a demokrata Bill Clinton elnökségének ideje alatt gyakori vendég volt a Fehér Házban.

Abbászt csakúgy, mint Ariel Saron izraeli kormányfőt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter hívta meg Washingtonba, amikor február elején látogatást tett Izraelben és a palesztin autonóm területeken.

A Fehér Ház azt szeretné, ha a két vezető márciusban vagy áprilisban, külön-külön látogatna el az Egyesült Államokba.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.