Forrás: Magyar HírlapKlezmer és tangó párviadala

Fülszöveg

Lemez- és DVD-bemutató koncertet tart a Budapest Klezmer Band ma este fél nyolctól a Zeneakadémián.

A klezmer, mivel vándormuzsikusok műfaja is volt, az út során sokféle irányzatot szívott magába, a dzsessztől a cigányzenéig és a szó jó értelmében vett esztrádig. A világot járt Budapest Klezmer Band – épp a minap tért meg Svédországból, és Oroszországba készül – tovább bővíti repertoárját. Jávori Ferenc, az együttes vezetője és zongoristája most írt egy klezmertangót. A húszas években az odesszai klezmermuzsikusok körében meglehetősen divatos volt a tangó. Jávori vegyítette Astor Piazzolla stílusát az odesszai klezmer világával. Egyébként valaha a klezmert csak férfiak játszották, ezért is írta Jávori az Emancipált klezmer című számot, melyben Nagy Anna tangóharmonikás virtuózan humoros zenei párbajt vív Gazda Bence hegedűssel. Visszakerült a repertoárba egy Pesten alig játszott szvit is, amely a zsidó esküvők hangulatát idézi fel. És persze sok szép dal is elhangzik majd Bíró Eszter előadásában.

A klezmerzene a rendszerváltás előtt gyakorlatilag ismeretlen volt Magyarországon, Kelet-Európában szinte egyáltalán nem játszották. Amerikába emigrált muzsikusok őrizték meg a hagyományt, de nyilvánosság előtt hosszú ideig ők is főleg dzsesszt adtak elő. Az utóbbi évtizedekben támadt újra reneszánsza e sajátos zsidó zenének, mely óriási fájdalmak kifejezésére is képes, de leginkább mégiscsak tempós, életvidám, telivér örömzene. Nemcsak a hangzás fontos, a klezmer előadói általában érdekes figurák, remek fazonok, jó néhányan énekelnek is, és színészi játékkal, sőt akrobatikával is fűszerezik a produkciójukat.

Ha akrobatika nem is lesz a Zeneakadémián, arra azonban bizton számíthatunk, hogy a Budapest Klezmer Band tagjai kiváló, ironikus humorukkal, közismert muzikalitásukkal remek hangulatot teremtenek.

Bóta Gábor

©

Comments are closed.