Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. március 2. szerda

Szilvan Salom Budapesten

Hiszünk abban, hogy a világnak segítenie kell a palesztinokon, ugyanakkor a nemzetközi közösségnek fel kell szólítania a palesztin vezetést az erőszak és a térségben működő terrorista szervezetek infrastruktúrájának felszámolására – mondta az izraeli külügyminiszter kedden Budapesten újságíróknak. ‘A palesztin vezetésnek ezt azonnal meg kell kezdenie annak érdekében, hogy a békefolyamat felé fordulhassunk’ – jelentette ki a magyar fővárosban tárgyaló Szilvan Salom, miután Kiss Péter kancelláriaminiszterrel folytatott megbeszélést. Arra a kérdésre, hogy Izrael tervez-e katonai akciót Szíria ellen, az izraeli külügyminiszter hangsúlyozta: véget kell vetni az 1976 óta tartó szíriai megszállásnak Libanonban. (MTI)

Dzsumblatt idegilenes kormányt javasol

Politikailag semleges átmeneti kormányt kell létrehozni Libanonban most, hogy tömegtüntetések hatására lemondott Omar Karami Szíria-barát kormánya – jelentette ki kedden Valid Dzsumblatt. A libanoni ellenzéki vezető szerint az átmeneti kormánynak két fő feladata lenne: a választások megszervezése és a Rafík Haríri exkormányfő ellen elkövetett merénylet hátterének felderítése. A tavasszal megrendezendő parlamenti választás után nemzeti egységkormányt kell alakítani – vélte Dzsumblatt, a Szocialista Haladó Párt elnöke.

Budapest várja a vízum-útitervet

A magyar külügyminisztérium abból indul ki, hogy az amerikai elnök által felvázolt vízum-útiterv Magyarországra is érvényes lesz, ezért várja a részletes és pontos feltételek közlését Washingtontól – mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján a külügyi szóvivő. Az útitervről Kwasniewski lengyel államfő washingtoni látogatásán, s Bush amerikai elnök pozsonyi megbeszélésein egyaránt szó esett. Polgár Viktor közölte: április elején tartja következő ülését Budapesten a magyar-amerikai konzuli munkacsoport. (MTI)

‘Munkatalálkozó’ a Gemelli klinikán

Magasrangú látogatója volt kedden II. János Pál pápának betegszobájában, a római Gemelli klinikán. Joseph Ratzinger bíboros, a hittani kongregáció vezetője – a szentatya egyik legesélyesebb utódjelöltje – látogatta meg a katolikus egyházfőt. Ratzinger a vizit után úgy fogalmazott: a pápával ‘munkatalálkozót’ tartottak. II. János Pál a bíboros tájékoztatása szerint németül és latinul szólt hozzá, s tanulmányozni fogja a Ratzinger által vitt dokumentumokat. Előzőleg Joaquín Navarro-Valls, a vatikáni szóvivő azt közölte, hogy a szentatya folytatja a hangképzési és légzési gyakorlatokat. Korábbi tájékoztatások hosszabb időre tették, mire a pápa visszanyeri beszédképességét. (Népszava)

Fő veszély a bioterrorizmus

Az Interpol főnöke szerint a bioterrorizmus ma a legnagyobb veszélyforrás, és mégis erre van a legkevésbé felkészülve a világ. Ronald K. Noble, a nemzetközi rendőri együttműködési szervezet főtitkára kedden Lyonban emlékeztetett arra, hogy az al-Kaida terrorszervezet nem is titkolja: biológiai fegyvert akar bevetni. Lyonban két napon át tanácskozik 155 ország ötszáz antiterrorista szakértője a biológiai és vegyi fegyverek veszélyeiről. A házigazda, Dominique de Villepin francia belügyminiszter (képünkön) javasolta egy nemzetközi ‘megfigyelő és koordinációs központ’ létrehozását. (MTI)

Elhunyt a volt nagykövet

Meghalt Nicolas M. Salgo, az Egyesült Államok magyar származású volt budapesti nagykövete. A The Washington Post keddi számának jelentése szerint a műgyűjtőként is ismert diplomatát és sikeres vállalkozót február 26-án floridai otthonában érte a halál. Salgó Miklós 1914. augusztus 17-én született Budapesten, 1948-ban távozott az Egyesült Államokba. Salgó 1983 és 1986 között vezette az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét. A volt diplomatát 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki az amerikai-magyar kapcsolatok előmozdításában szerzett érdemeiért. (MTI)

Fiatalkorúak nem ítélhetők halálra

Az amerikai legfelsőbb bíróság megerősítette: nem ítélhetik halálra azt a fiatalkorú gyilkost, aki nem töltötte be 18. életévét, amikor tettét elkövette. A kilenc tagú testület véleménye megoszlott, végül öt igen, négy nem szavazattal úgy döntöttek, hogy alkotmányellenes a fiatalkorúak halálbüntetése. Az ítélet nem csupán azokra vonatkozik, akiket a jövőben állítanak bíróság elé, hanem visszamenőleges hatályú. Mintegy 70 olyan elítélt van amerikai börtönökben, akik 18 éves koruk előtt követtek el gyilkosságot. Az Egyesült Államok 19 szövetségi államában engedélyezik a fiatalkorúak kivégzését, de – mint Anthony Kennedy főbíró az ítélet indoklásában írta – gyakran ott sem hajtják végre az ítéletet. (Népszava)

CopyRight Népszava

Comments are closed.