Forrás: NOL

Sült körtét ettek a fáról

N. Kósa Judit, 2005. március 2. 00:00

Száz valaha volt zsidó család története olvasható a centropa.hu honlapon, amely az informatikai tárca Nemzeti Digitális Adattár programja segítségével jött létre.

Sült körtét ettek a fákról 1944 őszén Brémában a magyar kényszermunkások. A bombázás poklában megsült a gyümölcs a fán, az éhes fiatalok szinte habzsolták az édes csemegét – emlékszik vissza Krausz Károlyné. Édes illatot idéz Lóránt Imréné is: a harmincas években házaló járta a Külső-Erzsébetváros bérkaszárnyáit, az udvarról kiabált fel a gangok kürtőjébe meleg sült tököt kínálva. Rosenthalék azonban sohasem vettek – nem tellett nekik rá. Diamantstein Zsuzsa a békebeli Nagyváradról mesél, a cukrászdáról, az ügyes varrónőkről, a nyüzsgő korzóról és a könyvesboltról. Fényképet is őriz minderről, talán ha tízéves lehet rajta. Később aztán kétszer is megjárta Auschwitzot.

Régi otthonok, ünnepek, ételek és emberek bukkannak fel a centropa.hu honlapon rögzített interjúkban. A nagyobb Magyarországon élt családok története bontakozik ki a leszármazottak elbeszéléséből, szerelemből paraszttá vált nagynénik, iskolaigazgató nagyapák, akik egyszer, régen együtt fürdőztek a Balatonban egy népes társasággal. A fotón jól látni, hogy az állig beöltözötten, kalapban strandoló asszonyok egyike közeli gyermekáldás elé néz. Aztán folytatódik a történet, és felbukkan benne minden, ami csak felbukkanhat. Ravensbrück, ukrajnai munkaszolgálat, Dunába lövés.

“Maguk a negyedik csoport, akik azért jöttek, hogy interjút készítsenek velünk, de maguk az elsők, akik azt kérdik, hogyan éltünk, és nem azt, hogyan haltunk meg” – ezt a mottót közli a nyitólapján a centropa.hu. Susana Hacker újvidéki asszony mondata rendkívül pontos: az Edward Serotta amerikai újságíró által kezdeményezett, immáron a fél kontinenst átfogó múltkutató program, a Centropa megpróbálja legalább virtuálisan befoldozni azt a hiányt, amelyet a holokauszt ütött Európán. Az élet nyomaival igyekszik emléket állítani az elpusztítottaknak, közös örökséggé téve mindazt, ami természetes módon nem hagyományozódhatott át az utódokra.

Az informatikai tárca Nemzeti Digitális Adattár programja segítségével megvalósult, elképesztően gazdag tartalmú honlapon e pillanatban száz életútinterjú olvasható. Száz valaha volt zsidó család története, úgy, ahogy az a hírmondónak megmaradt utódok emlékezetében él. Pontos családfák és alaposan megmagyarázott fényképek, eredeti dokumentumok illusztrálják a monológokat, a kevésbé közismert kifejezéseket, a történelmi tényeket korrekt lábjegyzetek magyarázzák. A honlapon emellett cikkgyűjtemény, szépirodalmi ajánló, sőt recepttár is található. Az ötödik éve dolgozó szervezők – s közöttük is első helyen Andor Eszter azt szeretnék, ha még legalább további kétszáz család története fölkerülhetne az internetre. Ezzel a magyar anyag kiemelke- dően gazdag lehetne, hiszen a centropa.org angol nyelvű adatbázis – amelyet 2007-ig terveznek bővíteni – e pillanatban hétszáz interjút és mintegy tízezer fényképet tartalmaz.

Egy szinte nyomtalanul eltűnt, maradékában is a felismerhetetlenségig megváltozott világ virtuális lenyomata mindez. A huszadik századi európai zsidóság valaha volt életének e semmiből összekapart emléke viszont most már megmarad a jövőnek – legalább a világhálón.

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.