Forrás: MA

Az izraeli külügyminiszter a mintegy fél órás megbeszélés után hangsúlyozta: jó kapcsolataik vannak Magyarországon mind a kormánnyal, mind az ellenzékkel, és szeretnének mindent megtenni a két ország és a két nép kapcsolatainak erősítéséért. A közel-keleti békefolyamatról és az antiszemitizmus kérdéséről is szó esett az izraeli külügyminiszter és Orbán Viktor megbeszélésén szerdán Budapesten, amelyen a Fidesz elnöke közölte: Izrael partnerként számíthat pártjára a térség stabilizálásáért tett erőfeszítésekben.Szilvan Salom, aki Izraelben miniszterelnök-helyettesi posztot is betölt, kedden érkezett Magyarországra kétnapos hivatalos látogatásra Somogyi Ferenc külügyminiszter meghívására.

Az izraeli külügyminiszter a mintegy fél órás megbeszélés után hangsúlyozta: jó kapcsolataik vannak Magyarországon mind a kormánnyal, mind az ellenzékkel, és szeretnének mindent megtenni a két ország és a két nép kapcsolatainak erősítéséért. Ezt sok területen igyekeznek megvalósítani, például a gazdaságban, lehetőséget teremtve az izraeli befektetőknek Magyarországon, vagy a közös fellépéssel az antiszemitizmus újbóli európai terjedésének megállításáért – tette hozzá.

Kiemelte: nagyon örül annak, hogy határozott szavakat hallhatott az antiszemitizmus elleni fellépés szükségességéről. Mint mondta, a zsidó közösség már régóta él Magyarországon és sajnos 600 ezer tagját vesztette el a holokausztban, s még hatvan évvel később is vannak, akik megpróbálják támadni a zsidókat.

Szilvan Salom kijelentette: mindent meg kell tenni a közel-keleti helyzet rendezéséért, ezért bátorítják, erősítik és felkarolják azokat a mérsékelt palesztin és arab erőket, amelyek együttműködnek Izraellel e cél eléréséért.Ezzel egy időben megpróbálják kirekeszteni azokat, akik aláássák a békéért tett erőfeszítéseket – tette hozzá.

Elmondta, arra kérte a magyar ellenzéket, segítsen abban, hogy a libanoni Hezbollahot tegyék a terrorista szervezetek listájára. Egy Szíriára vonatkozó kérdésre válaszolva közölte: régóta tervezik, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek az országgal a békekötés érdekében, azonban Szíria mindent megtesz azért, hogy szabotálja az Izrael és a palesztinok közötti békefolyamatot, hiszen támogatja a legszélsőségesebb szervezeteket.

Egy másik kérdésre válaszolva elmondta: a nemzetközi közösségnek támogatnia kell a palesztinokat politikai, biztonsági, gazdasági reformjaik megvalósításában, de előrelépés csak akkor lehet, ha megszűnik az erőszak, megszűnnek az izraeliek elleni terrorista támadások.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a beszélgetésből számára „az tűnt ki”, hogy reális a remény egy olyan rendezés és változás létrejöttének a Közel-Keleten, amely egyszerre szolgálja Izrael biztonságát, és képes stabilizálni az egész térséget. Hozzátette: a Izrael ebben mindig partnerként számíthat a Fideszre, amely éppen Izrael biztonságát tekinti az egyik legfontosabb kérdésnek a térség biztonságához vezető úton.

Közölte: a külügyminiszter meghívta egy izraeli látogatásra, és amint lehet, eleget tesz ennek. Kérdésre válaszolva elmondta: szeretnének szorosabb kapcsolatot kiépíteni a Likuddal – a jelenlegi koalíció nagyobbik pártjával -, amelyet természetes politikai partnernek tekintenek. Ezen régóta dolgoznak, tette hozzá.

Comments are closed.