Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. március 3. csütörtök

Gyűlölettel az emberi jogokért

Rocco Buttiglione figyelemreméltó figura: ami a szívén az a száján is. Így hát, amikor az volt a tét, hogy az Unió emberjogi biztosa lehet-e gyorsan tett néhány homofób megjegyzést, majd ezt megspékelte a női egyenjogúságon való élcelődéssel. Mintegy miheztartást véget. Kész szerencse, hiszen így természetesen nem választották biztossá, viszont a szuperkonzervatív Berlusconi is menesztette a kabinetjéből. Mára eltűnt a közpolitikai tér süllyesztőjében, ami így normális minden olyan közösségben, ahol tiszteletben tartják az alapvető emberi jogokat.

Semjén Zsolt is figyelemreméltó figura: ami a szívén az a száján is. Így hát a minap ő is tett néhány homofob megjegyzést, némi szakállazással zsidózót is egy kicsit.

Innentől sajnos elválik Buttiglione története Semjénétől utóbbi tudniillik még mindig a magyar Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának az alelnöke.

Ez pedig már rég nem a poltikát folyamatosan a nemi életen keresztül értelmező politikus szégyene, hanem a legnagyobb ellenzéki párté, amelyik nem hívta vissza soron kívül e magas tisztségéből azt a politikust, aki egy mondatban tudta esszenciáját adni milyen az, ha valaki képtelen a tőle eltérő életmódok elfogadására és az emberi jogok tiszteletben tartására.

Így hát most kétszázötven értelmiségi volt kénytelen nyílt levélben a parlament elnökéhez fordulni, amelyben Semjén távozását követelik.

Szili Katalinnak jogosítványa ugyan nincsen arra, hogy választott tisztségéből visszahívja Semjén Zsoltot, de közjogi méltóságként, az Országgyűlés elnökeként kötelessége lenne kifejeznie ama óhaját, hogy mondjon le az alelnöki posztjáról Semjén – hiszen a mássággal szembeni gyűlölettel az emberi jogokért vajmi keveset tehet.

Jó lenne, ha a Tisztelt Ház elnöke megszólalna, ha már a Fidesz vezetői csöndben sunyítanak, hiszen nekik fontosabb azok a szavazók, akiknek Semjén szavai kedvesek, mint a szóban forgó bizottság célkitűzései.

Petri Lukács Ádám

Petri Lukács Ádám

CopyRight Népszava

Comments are closed.