Forrás: Magyar HírlapA tehenek helyett az emberekbe invesztálna MacShane

Nem ért teljesen egyet hazánk

Nem ért teljesen egyet hazánk és Nagy-Britannia Horvátország és Ukrajna uniós csatlakozásában, illetve a következő hétéves uniós költségvetésben – derült ki a brit Európa-ügyi miniszterrel folytatott sajtóbeszélgetésen. Dennis MacShane arra kérte a Fideszt, magyarázza el a toryknak, hogy miért van szükség az EU-alkotmányra, és miért jó a brit gazdaságnak a magyar munkaerő.

fotó: Németh András PéterNem engedhető meg a srebrenicai mészárlás tizedik évfordulóján, hogy Horvátország úgy kezdhesse meg tagfelvételi tárgyalásait az EU-val, hogy nem tett meg mindent a háborús bűnösök megbüntetése érdekében – reagált a megengedő magyar álláspontra MacShane. Magyarország sürgeti, hogy az EU akkor is kezdje el a csatlakozási tárgyalásokat Zágrábbal március 17-én, ha addig nem kerül elő a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina. A miniszter lapunk kérdésére elmondta, hogy nem az EU, hanem Zágráb dolga, hogy bizonyítsa: valóban teljes mértékben együttműködik a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. A horvát kormány feladata Gotovina tábornok kézre kerítése, ezt csak akkor teheti meg, ha ebben a legkisebb település rendőre is közreműködik. Horvátország tíz évet elvesztegetett, s már csak tíz napja van – fogalmazott.

Nagy-Britannia támogatja Ukrajna európai törekvéseit – mondta a miniszter, büszkén mutogatva a narancssárga forradalmat hirdető, ukrán feliratokkal díszített sálját. Bátorítani kívánjuk, hogy Kijev menjen végig a reformok útján, de tagságról beszélni időszerűtlen – fejtette ki érdeklődésünkre.

MacShane a legsürgetőbb külpolitikai kérdések között még a Közel-Keletet és Koszovót emlegette. Előbbiről megjegyezte, hogy Európának le kell számolnia az ismét erősödő antiszemitizmussal, és egyértelművé kell tennie, hogy Izraelnek is joga van a létezésre a “67-es határokon belül. Utóbbiról pedig azt mondta, hogy ehhez a szerbek bevonásával intenzív tárgyalásokra van szükség, de Belgrádnak el kell fogadnia, hogy nincs visszatérés az 1994 előtti állapotokhoz, Koszovó sohasem kerül vissza a fennhatósága alá. A koszovóiaknak saját kormányzatra van szükségük, de a függetlenség szó helyett inkább a kölcsönös függőség kifejezést használta.

A miniszter elismerte, hogy az európai alkotmány elfogadtatása nagyon nehéz lesz Nagy-Britanniában, amit külön nehezít a média EU-ellenszenve és az, hogy a kormányra készülő toryk is euroszkeptikusak. MacShane ezért arra kérte a Fideszt, hogy segítsen meggyőzni a brit konzervatív pártot az alkotmány előnyeiről. A Fidesz segíthetne megértetni, hogy a szorgos magyar munkaerő megjelenése a szigetországban a brit gazdaság növekedését is segíti.

Ugyanakkor az igazi cél, hogy Magyarország olyan gazdag legyen, hogy az itt élőknek ne kelljen külföldön munkát vállalniuk, ezért az uniós költségvetés harminc százalékát kitevő felzárkóztatási támogatásokat a valóban legszegényebb régióknak kell adni. Így a büdzsének elég lesz az uniós nemzeti összjövedelem egy százaléka is, melyhez London ragaszkodik, ahogy ragaszkodik a brit visszatérítéshez is. E nélkül ugyanis a brit adófizetők a jelenlegi két és félszer helyett tizenkétszer annyit fizetnének a közös kasszába, mint a franciák – érvelt. Ha komolyan szóba kerülhetne a mezőgazdasági támogatások megnyirbálása, akkor viszont London támogatná a következő hétéves agrárköltségvetésről már 2002-ben Koppenhágában megszületett megállapodás újratárgyalását. “Ideje lenne már a magyarokba, csehekbe, lengyelekbe fektetni a tehenek helyett” – mondta.

Rockenbauer Nóra

©

Comments are closed.