Forrás: Magyar Hírlap

Tony Blair brit kormányfő, Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, Kofi Annan ENSZ-főtitkár jelenlétében egynapos találkozót tartottak tegnap Londonban 23 ország és több nemzetközi szervezet képviselői, hogy demonstrálják az „új” Palesztin Hatóság (PH) törekvéseinek széles körű politikai támogatását. Mahmud Abbasz, a hatóság elnöke megerősítette: teljes mértékben elkötelezte magát a reformok és a szélsőségesek elleni harc mellett.

A londoni találkozón nem vett rész Izrael képviselője. Jeruzsálemben azzal érveltek a távolmaradás mellett, hogy ez nem békekonferencia, a tanácskozás a palesztinokról szól, ők egyelőre inkább várnak és figyelnek. Az összejövetelnek azonban az a célja, hogy kialakítsa a békekonferencia feltételeit. Izraelben nem is kedvelik a „konferencia” elnevezést, és ragaszkodnak ahhoz, hogy a találkozón – távollétükben – ne essék szó a közel-keleti-konfliktus érdemi kérdéseiről, s a záró közlemény se tartalmazzon erre vonatkozó konkrétumokat. Jeruzsálemből nézve a nemzetközi tanácskozásnak az a célja, hogy nyomást gyakoroljon a palesztinokra a békés rendezés érdekében.

Mahmud Abbasz korábban azt remélte, hogy a londoni esemény egyben a békefolyamat friss kezdete is lesz, de erre a jelek szerint – különösen a múlt pénteki tel-avivi öngyilkos merénylet után – egyelőre várnia kell. Megnyitó beszédében azonban Abbasz hangsúlyozta, hogy kormánya „kéz a kézben Izraellel” kész együttműködni a béke érdekében. Bejelentette, hogy összevonják a palesztin biztonsági erőket, az egyesített erőt a belügyminiszter alá rendelik, aki viszont közvetlenül neki jelent. Ez Izrael egyik fő követelése volt eddig is.

„Ez a konferencia arról szól, hogy miként lehet kielégíteni igényeinket és olyan légkört teremteni, amelyben megnyílhat a politikai lehetőség az erőszak és a válaszreakciók megfékezésére” – mondta Abbasz.

Codoleezza Rice – akinek ez a harmadik külföldi útja – Izraelt méltatta, amiért „történelmi lépést” téve még az idén kivonul a Gázai-övezetből és Ciszjordánia egy részéről. Az amerikai külügyminiszter azonban figyelmeztette az izraeli kormányt: „Ne tegyen olyan lépést, amellyel előre befolyásolná a végső rendezést, és segítsen abban, hogy az új palesztin állam valóban életképes legyen.” Rice felszólította az arab országokat arra, hogy csapjanak le az Izrael-ellenes militáns csoportokra.

Mahmud Abbasz korában keményen elítélte a tel-avivi merényletet. Kijelentette, hogy szélsőséges elemek el akarják szabotálni a békefolyamatot vagy bármilyen tervet, amely a konfliktus békés megoldását célozza.

Öngyilkos merénylő egy tel-avivi diszkónál öt izraelit ölt meg a múlt héten. Izrael Szíriát gyanítja a háttérben, de Damaszkusz visszautasította a vádakat.

A vendéglátó Tony Blair szerint a találkozó célja a közel-keleti konfliktus „kétállamos” megoldásának – azaz Palesztina létrehozásának – előmozdítása. A brit kormányfő szerint ez a megoldás nemcsak a Közel-Keleten, hanem azon jóval túl is erősítené a nemzetközi biztonságot. „Talán nincs ennél most sürgetőbb, megoldásra váró feladat, mint a békefolyamat előbbre vitele” – mondta a megnyitón Blair

Kofi Annan ENSZ-főtitkár „nagy lehetőségekkel kecsegtetőnek” nevezte a londoni összejövetelt. „A hangulat nagyon optimista” – mondta, majd figyelmeztette az érintetteket: „Egy pillanatra se veszítsék szem elől a végső célt, a tartós békét.”

A Palesztin Hatóság a londoni találkozó alkalmából közzétette a biztonsági, gazdasági és közigazgatási, kormányzati reformokra vonatkozó tervét, amelynek célja a szuverén, erős, független és területileg összekapcsolt, mind gazdasági, mind politikai és társadalmi téren is életképes palesztin állam megteremtése. A nemzetek közössége azt ígérte, hogy támogatja a palesztin erőfeszítéseket.

MH-összeállítás

Comments are closed.