Forrás: HíradóBelpolitikai Napló

Ügynöklista: Dombóvári Gábor tiszta, papírja is van, és nem érti

2005. március 1. 08:33Az ismert tévést korábban már átvilágították, és papírja van arról, hogy nem állt kapcsolatban a titkosszolgálatokkal

Dombóvári Gábornak elképzelése sincs arról, kinek állhatott érdekében, hogy neve felkerüljön Szakértő “90 elhíresült 219-es listájára.

Az ismert tévés a Nap-kelte kedd reggeli adásában elmondta, váratlanul érte a hír, hogy neve megjelent a lajstromban, először viccnek gondolta az egészet, hiszen papírja van arról, hogy átesett az átvilágításon, és semmilyen kapcsolatban nem állt a titkosszolgálatokkal. Arról fogalma sincs, hogy ezek után kinek és milyen alapon juthatott eszébe, hogy nevét feltegye a nagy port kavart listára.

A Political Capital közben mintegy 1300 nevet tartalmazó listát juttatott el az adatvédelmi ombudsmanhoz. A politikai elemző cég azt kéri Péterfalvi Attilától, állapítsa meg, a nevek publikálása eleget tesz-e a törvényi előírásoknak.

A listán szereplők közül legtöbben nem nyilatkoztak, de beismerte már ügynökmúltját Bohó Róbert, a Petőfi Kör tagja, Fényi Tibor SZDSZ-alapító, Foky Ottó filmrendező, Juhász Előd, a Zenebutik műsorvezetője. Dombóvári mellett cáfolta érintettségét B. Tóth László lemezlovas, Bába Iván, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője, Bodolay Géza kecskeméti színházigazgató, Czauner Péter, a Népszabadság munkatársa, Gombár János televíziós újságíró, Győri Béla, a MIÉP szóvivője, Szigeti Ferenc, a Karthago frontembere, Stangl Márta tévés szerkesztő, valamint Seregély István érsek, Gyulai Endre és Kiss-Rigó László katolikus püspökök. Utóbbi büntetőeljárást megindítását kérte, mert neve megjelent az ügynöklistán.

A lista megjelentét egyébként a politikusok többsége gyanakvással fogadta. a lista megjelentét. Nem tartja autentikusnak az iratot Boross Péter volt kormányfő, Gálszécsy András az Antall-kormány titokminisztere és Varga László, a Fővárosi Levéltár volt főigazgatója sem.

Kenedi János történész szerint a lista összeállítója kizárólag 6-os kartonokból dolgozott, ezeket pedig megnyitották olyan személyek nevére is, akiket be akartak szervezni, de beszervezésük meghiúsult. Vagyis: a lajstromban szerepelhetnek olyanok is, akik nem írták alá az együttműködési okmányt.

Tisztulnának az egyházak

Az újabb ügynökbotrány meglehetősen kínosan érinti az egyházakat, kiváltképp a katolikus egyházat. Az ügynöklistán majd” félszáz egyházi vezető neve szerepel. A Magyar Katolikus Püspöki Kar 21 tagja közül hat, a nyugállományban lévő hat főpap közül négy neve köszön vissza az ügynöklistáról. A katolikusok mellett református, evangélikus és zsidó vezetők neve is megtalálható a dokumentumban.

A katolikus püspöki kar a napokban ülésezik, hogy megvitassa az ügynökkérdést. Frenkl Róbert, az evangélikus egyház országos felügyelője elmondta: a rendszerváltáskor heves vita volt a felekezeten belül a beépített lelkészekről, végül úgy döntöttek, hogy védik a lelkészek tisztességét, és rájuk bízzák, hogy nyilvánosságra hozzák-e tevékenységüket. Az egyház vezetői elismerték ugyanakkor, hogy nem volt katarzis a múlt feldolgozásában, és hiányzik a kibeszélés.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke kijelentette: ha a törvény előírja az egyházi személyek átvilágítását, annak eleget tesznek. Kovács András szociológus felidézte, hogy a hatvanas és hetvenes években a zsidóság két elnökét, Sós Endrét és Siefert Gézát is beszervezte a politikai rendőrség.

Balogh Margit történész elmondta: a rendszerváltás előtt szinte minden papi állás betöltését az Állami Egyházügyi Hivatal hagyta jóvá, így alakult ki olyan hierarchia, amely együttműködött a szocialista állammal.

hirado.hu

Comments are closed.