Forrás: Origo

Kialakult a Kamera Hungária mezőnye

2005. március 1., kedd, 16:01

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztivált. Az eseménynek idén Pécs ad otthont. Az alkotók, a szerkesztőségek összesen 424 művel pályáztak, 14 566 percnyi anyaggal, 13 kategóriában.

Csermely Ákos, a Kamera Hungária elnöke a sajtótájékoztatón a kultúra és az érték televíziós megjelenését tartotta fontosnak kiemelni, a határon túli magyar műhelyekből érkezett munkák fontossága mellett, de örömének is hangot adott, ugyanis egyre többen neveznek, évről évre egyre szélesebb a spektrum. A jelenlévő felszólalók egyetértettek abban, hogy itt nem a nézettségi mutatók vagy más kategóriák számítanak, hanem csak a minőség.

Koltai Lajos, a versenyzsűri elnöke szintén a minőséget emelte ki: “A televízió része lett az életünknek. Behozza nekünk azt a világot, amiről jelen pillanatban túl sok jót nem mondhatunk el. A bekeretezett kép valójában egy üzenet, egy döntés: az, amit a valóságból be akarunk mutatni. Mikor a minőség szólal meg a televízióban, akkor biztos, hogy leülök, végignézem, és nem váltogatok csatornát” – mondta a Sorstalanság rendezője.

A 424 műből 94 jutott tovább, összesen 4110 perc terjedelemben, ezek pedig 13 kategóriában vetélkednek majd.

A szórakoztató műsor kategóriájában döntőbe jutott a Banánhéj, a Gerilla Grill Kőbányán felvett anyaga, a Jakupcsek-show Férfiak anyaszerepben című adása, a Kontra egyik műsora, a Lámpaláz és a Megasztár tavalyi utolsó döntője. A hat döntős alkotásból három a TV2-n volt látható, kettő a Cool csatornán futott, egyet pedig az MTV mutatott be.

A dokumentumfilmek kategóriájában nyolc alkotás mérkőzik meg (például az Álom-kép, A tévé és én, a Szerencse fel!), ezekből négyet a Duna tévén, négyet pedig a Magyar Televízió 1-es csatornáján láthatott a néző. A dokumentumfilm-szappanopera kategóriájába három riport jutott be, az RTL Klub Fókusz-ának egy börtönös anyaga, egy szülőszobás riport a TV2-től, de ott van a Dopeman és egy szőke, csinos rendőrnő párhuzamos életéről készült anyag is, ami még az [origo]-n is látható volt.

A tényfeltáró vagy oknyomozó riport kategóriában továbbjutott művekből hatból három a Duna tévén volt látható, kettő a TV2 adásában ment le, egyet pedig az RTL Klub jegyez. Itt is igen vegyes a kép, akad anyag a csengődi árvaházról, taxisokról vagy éppen a délkelet-ázsiai cunamiról. A színes riport kategória valóban az, mit címe fed: a rövidke anyagok közt felbukkan Sophia Loren, Csernobil, a hazai tanyavilág, egy szlovák éhségsztrájk vagy a Gengszter énekesek című anyag a Fókuszból.

A legjobb műsorvezetők közt egymással küzd Olivér a VIVA-ból, Till Attila a Megasztár-ból vagy Jakupcsek Gabriella a Multimilliomos-ból. Interjúk, hosszabb beszélgetések esetében érdekes célszemélyek voltak Orbán Viktor, Cserhalmi György, Simek Kitti vagy éppen Mádl Ferenc. Átadnak még díjakat esélyegyenlőségi műsoroknak, tematikus magazinműsoroknak, sportközvetítéseknek, dramatikus műveknek, a legjobb műsorarculatot is jutalmazzák, de a kísérlet-újítás kategória is érdekes front, furcsa szereplőkkel: itt található többek közt a “Szerintem” filmpromók gumicsirkével hadonászó fiatalembere is, akiről korábban már mi is írtunk.

Az Aranyszarvas-díjat a nézők szavazatai alapján osztják ki, ezt a legkedveltebb tévés produkció és a legnépszerűbb tévés személyiség veheti át. Tavaly Vágó István és – logikusan – a Legyen Ön is milliomos! nyert, és eltűnődvén a közelmúlt nézettségi adatai felett, nem kockáztatunk, ha kijelentjük, hogy idén is igencsak esélyes. Új díj lesz idén az Aranyvekker, ezt a legjobb reggeli műsor és a legszeretettebb reggeli műsorvezető kapja majd.

A fesztivál Pécsett lesz, március 18. és 20. között, a döntőbe jutott alkotások pedig megtekinthetők a Művészetek házában és az Uránia moziban. A szakmai programokon, a vetítéseken, a közönségtalálkozókon a részvétel ingyenes. Koncerteket, tévés vetélkedőket és szabadtéri sütést-főzést is terveznek – nem is szólva a pókerbajnokságról.

[origo]

Comments are closed.