Forrás: Index

Szíriát vádolja a pénteki merényletért Izrael

MTI

2005. február 28., hétfő 15:30

Nagyszabású diplomáciai offenzívát kezdett Szíria ellen Izrael. Saron kormánya és a katonai hírszerzés Damaszkuszt sejti a pénteki, öt halálos áldozatot követelő tel-avivi öngyilkos merénylet mögött. Saron a Palesztin Hatóságtól is lépéseket vár.

Szíriát vádolja a pénteki tel-avivi merénylet elkövetésével Izrael. A Háárec hétfői cikke szerint az izraeli kormány diplomáciai offenzívát indít Damaszkusz és a Palesztin Hatóság ellen. A lap értesülései szerint Szilvan Salom külügyminiszter és Aharon Zeévi Farkas, a katonai hírszerzés főnöke hétfőn az Európai Unió tagállamainak és a Biztonsági Tanács tagjainak mutatja be az erre vonatkozó bizonyítékokat.

A Háárec értesülései szerint a hírszerzés korábbi merényletekre vonatkozó bizonyítékokkal is rendelkezik.

Akcióba lépnek

A titkosszolgálatok biztosak benne, hogy a pénteki, öt halálos áldozatot követelő merényletet az Iszlám Dzsihád terrorszervezet követte el a damaszkuszi központ utasítására, jelentette ki Saron kormánya vasárnapi ülésén. Izrael az eset után körözési listát adott át a Palesztin Hatóságnak, mindamellett fenntartja a jogot arra, hogy katonai titkosszolgálata önállóan is akciókat hajtson végre az elkövetők ellen.

A Szíria elleni bizonyítékok bemutatásával egy időben az izraeli kormány a Palesztin Hatóságra is nyomást kíván gyakorolni. Ariel Saron kormányfő vasárnap több fórumon is nyilvánvalóvá tette, hogy a terrorszervezetek felszámolását várja a palesztinoktól. “Enélkül nincs lehetőség diplomáciai előrelépésre”, mondta Condoleezza Rice amerikai külügyminiszternek.

Nem hullatnak könnyeket

Bár a merényletet a palesztinok a legfelsőbb szinten elítélték, Mahmud Abasz elnök személyesen is sajnálatát fejezte ki, Ahmed Korei miniszterelnök lekezelően reagált az izraeli fenyegetésekre. “Ha Izrael le akarja állítani a kapcsolatokat a palesztinokkal, ezt szabadon megteheti. Mit várnak tőlünk? Hullassunk könnyeket?”, mondta.

Comments are closed.