Forrás: NOL

Salom: nem készülünk Szíria ellen

Az izraeli külügyminiszter Budapesten

Bőhm Ágnes, 2005. március 1. 06:00

Szilvan Salom Szilvan Salom, Izrael külügyminisztere számos üzletember kíséretében ma reggel érkezik kétnapos látogatásra Budapestre.

Szilvan Salom, Izrael külügyminisztere számos üzletember kíséretében ma reggel érkezik kétnapos látogatásra Budapestre. „Az utóbbi egy-két évben tett külpolitikai lépéseinknek köszönhetően ma már sokkal jobbak európai kapcsolataink, és ugyanez mondható el az arab világgal, valamint a palesztinokkal kialakított viszonyunkról is” – mondta tegnap jeruzsálemi irodájában a tunéziai születésű jobboldali politikus, amikor országa külpolitikai törekvéseiről és hazánkkal való kapcsolatáról nyilatkozott a Népszabadságnak.

„Európában sokáig gondolták úgy, hogy a terrorizmus Izrael problémája, és nem kívántak Iránnal sem foglalkozni. Most azonban az európaiak egy sokkal gyakorlatiasabb álláspontra helyezkedtek, és szeretném azt hinni, hogy ez sokáig így is marad.” A múlt pénteken Tel-Avivban öngyilkos terrormerénylet törte meg a négy hete tartó „nyugalmat”, Izrael ezért most Szíriát hibáztatja. Szilvan Salom szerint a szírek felelőssége nem kétséges, hiszen „a terrormerényletek mögött mindig azon szélsőséges szervezetek – a Hamasz, a Hezbollah és legutóbb az Iszlám Dzsihád – állnak, amelyeknek a főhadiszállása Damaszkuszban van”. De – tette hozzá – nemcsak Szíria, hanem Abu Mazen (Mahmud Abbasz), a palesztin hatóság elnöke is felelős a történtekért. A szélsőséges szervezetekkel ugyanis nem elegendő csupán tűzszünetet kötni, ennél jóval többre, a terror infrastruktúrájának felszámolására van szükség. Ehhez pedig a palesztin elnök nem látott hozzá. Pedig – Arafattól eltérően – amint azt alig egy hónappal ezelőtt tapasztalhattuk, ő akár képes is erre, hiszen néhány óra alatt leállíttatta a dél-izraeli Szderot városa elleni rakétatámadásokat. Vajon a pénteki terrorakció miatt Izrael a júliusra tervezett gázai kivonulást is elhalasztaná? Szilvan Salom szerint erről nem lehet szó, hiszen – mondja – Izrael komolyan elszánta magát a kivonulásra. Ugyanakkor – tette hozzá – nem tűrhetjük el az izraeli civilek elleni újabb támadásokat.

Az izraeli sajtóban éppen most röppent fel a hír, hogy állítólag titkos tárgyalások kezdődtek Szíriával Ammán közvetítésével. A pénteki tel-avivi merénylet után viszont a lapok egy Damaszkusz elleni izraeli támadás előkészületeiről cikkeztek. A külügyminiszter tagadta a béketárgyalások hírét, és „kizárta a jelenlegi fázisban egy Szíria elleni támadás lehetőségét”. „Szíria Libanon miatt nagy nyomás alatt van, a nemzetközi közösség, az arab világ és nem utolsósorban Washington részéről” – magyarázta Salom. „Damaszkusznak fontosabb Libanon, mint a Golán-fennsík, mivel Libanont Szíria déli részének tekinti. Több mint egymillió szíriai dolgozik Libanonban, a szír munkaerő 20-25 százaléka. Az ott dolgozók jövedelméből származó profitot pedig a szíriai Baath-rezsim zsebeli be”. Az izraeli álláspont szerint Libanonnak vissza kell nyernie szuverenitását. Egyes elemzők kételkednek abban, hogy Szíria kivonulása Libanonból Izrael számára kedvező lenne. Nem kizárt ugyanis – vélik -, hogy a hatalmi vákuumot az Izraellel ellenséges Irán töltené be. Salom azt mondta: egyes arab országokban valóban tapasztalható némi aggodalom amiatt, hogy esetleg síita ellenőrzés alá kerülhet Libanon is. Izrael szerint azonban a síita Hezbollahnak nincs elég ereje, hogy Libanonban a hatalmat megszerezze.

A minapi orosz-iráni nukleáris megállapodással kapcsolatosan Salom kijelentette: Izrael „nem örül az oroszok döntésének”. Az némileg biztató, hogy Bush és Putyin elnökök mindketten azon véleményüknek adtak hangot: „Iránnak ne legyen atombombája”. Ha mégis másképp történne, úgy Izrael kész lenne az 1981-es iraki atomreaktor elleni akciójához hasonló lépést tenni? – kérdeztük a külügyminisztert. „Izrael nagyon meg van elégedve az európaiak fellépésével, de ismerve az irániak eltökéltségét, továbbá azt, hogy hogyan leplezik és rejtik el valódi szándékaikat a világ elől, Izrael azt szeretné elérni, hogy ezt az egész kérdést az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vigyék”.

A miniszter végül elmondta: budapesti látogatásának lényeges vonása, hogy először kísér el útjára izraeli minisztert ilyen népes üzletember-küldöttség. „Magyarországra úgy tekintünk, mint közeli szövetségesre, és nagyon jó barátra” – mondta Silvan Shalom.

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.