Forrás: HVG

Képregény a Holokausztról

Péntektől a metrón is látható lesz a Maus

2005. február 28. 09:45Utolsó módosítás: 2005. február 28. 09:48

Utazó kiállítás látható március első napjaitól a metrón: több kocsiban Art Spiegelman Maus (Egér) című, egy Holokauszt-túlélő visszaemlékezései alapján készült képregényének lapjait helyezik el – közölte a Holokauszt Emlékközpont.

A 60 év távlatából – 1945/2005 című tárlatot Bozóki András kulturális miniszter pénteken nyitja meg a Stadionok metrómegállóban.

‘Néhány metrókocsiban nem lesznek reklámok. Ha a városban utazók beszállnak a kocsikba és körülnéznek, a megszokott kereskedelmi felületeken nem látnak színes termékeket és hangzatos szlogeneket. Fura képregényfigurák néznek vissza rájuk: egerek csillaggal a mellükön, esetleg csíkos rabruhában, macskák rohamsisakkal és gépfegyverrel’ – írta az emlékközpont.

A mű egy auschwitzi túlélő visszaemlékezése, amelyet New Yorkban mondott tollba grafikusművész fiának. Egyedi jellegét az adja, hogy a lengyelországi zsidó családból származó, stockholmi születésű Art Spiegelman nem egyszerűen leírta a hallottakat, hanem képregénybe rajzolta az eseményeket, apja traumáit, állatszereplőkkel helyettesítve az embereket.

A fekete-fehér képkockákon a zsidó szereplők egerek, a németek macskák, a lengyelek disznók, a franciák békák, az amerikaiak kutyák alakjában jelennek meg.

‘Hatvan éve szabadult fel az auschwitzi haláltábor, hatvan éve fejeződött be a második világháború. Ezen a szokatlan metró-tárlaton együtt emlékezünk: magyar állampolgárként, európaiként, emberként’ – olvasható a kiállítás előzetesében.

A képregény teljes magyar változata január végén jelent meg a Holokauszt Emlékközpont támogatásával.

A mintegy háromszáz oldalas kiadvány mindkét eredeti kötetet tartalmazza: 1986-ban megjelent első darabja az 1930-as évektől Auschwitzba deportálásukig, az 1991-ben kiadott második pedig a háború végéig követi nyomon Vladek és Anja Spiegelman életét.

MTI

::

Comments are closed.