Forrás: Magyar HírlapMegfutamodott

a kormány

Tízezres tüntetések Libanonban

A libanoni kormány lemondását és a szíriai csapatok kivonását követelte tegnap több tízezer tüntető Bejrút központjában. A kormány, engedve a nép akaratának, lemondott, a szíriai csapatok azonban még maradnak.

Az ország érdekeit vette figyelembe Omar Karami libanoni kormányfő, amikor döntést hozott saját és kormánya lemondásáról. A drámai lépést azután jelentette be a kormányfő, hogy az elődje, Rafik Hariri ellen két héttel ezelőtt elkövetett halálos merénylet tüntetések egész sorát indította el az országban. A libanoni ellenzéknek a nemzetközi nyomást kihasználva sikerült tömegeket megmozgatnia: a hatósági tilalom ellenére a becslések szerint mintegy 25 ezer állampolgár gyűlt össze tegnap Bejrút központjában, a Mártírok terén, hogy követeljék az igazság feltárását a Hariri ellen elkövetett merénylet ügyében, illetve a 14 ezer fős szíriai katonaság kivonását az országból. Hariri halálát sokan Damaszkusz, illetve a Szíria-barát libanoni kormány számlájára írják.

Az egyébként békés tüntetést a résztvevők „függetlenségi felkelésnek” nevezték, Szíria-ellenes jelszavakat skandáltak, és felhívásokat tettek közzé, hogy minden libanoni csatlakozzék mozgalmukhoz.

Tegnap először három kormánytag nyújtotta be lemondását, s az ezt ünneplő tömeg örömét már csak fokozta, amikor a teljes kormány lemondásáról is megérkezett a hír: a bejelentést üdvrivalgással, zászlólengetéssel és a libanoni himnusz eléneklésével fogadták. A libanoni ellenzék arra szólította fel a tüntetőket, folytassák tiltakozó megmozdulásaikat egészen addig, amíg a szíriai csapatok távoznak az országból.

Mindeközben Basar al-Asszad szíriai elnök továbbra is tagadta, hogy Szíriának köze volt Hariri meggyilkolásához, amely szerinte Damaszkusz politikai öngyilkosságát jelentette volna. Az államfő hozzátette: országa nagy árat fizet politikai és gazdasági értelemben is a libanoni katonai jelenlétéért, ugyanakkor Szíriának nagyon fontos a közös határ biztonsága. A La Repubblica című olasz lapnak adott interjújában ugyanakkor kijelentette: technikailag lehetséges, hogy még ez év vége előtt kivonják csapataikat az országból, mindez azonban attól függ, hogy sikerül-e komoly békegaranciákat kapniuk Izraeltől.

A tüntetéssel párhuzamosan az ellenzéki politikusok kezdeményezésére megtartották tegnap a libanoni parlament általános politikai vitáját is Rafik Hariri halálának körülményeiről, amelyet bizalmi szavazás követett volna a kormányról. Omar Karami kabinetje eddigi teljesítményére hivatkozva kért bizalmat a képviselőktől, és azt is megígérte, áprilisban vagy májusban választásokat tartanak. A kormányfő egyébként a népi elégedetlenség ellenére számíthatott volna a többség támogatására, mivel a parlamenti képviselők mintegy harmada számít a Szíria-barát kormány ellenzékének. Szíria egyelőre nem kommentálta hivatalosan a bejrúti kormányváltást, egy magát megnevezni nem kívánó damaszkuszi illetékes csak annyit mondott: libanoni belügyről van szó.

mh-összeállítás

©

Comments are closed.