Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. március 1. kedd

Ismeretlen Simenon

Georges Simenon a népszerű Maigret felügyelő megformálója, fényképeken is megörökítette a világot. Kedvtelésből kezdett el fotózni, és a világ bármely táján, ahol megfordult, szorgalmasan működtette a masináját. A Mai Manó Házban március 5-től láhatóak a képek, melyet a szerző családja bocsátott nagylelkűen a Magyar Fotográfusok Háza rendelkezésére. (Népszava/ Fotó Georges Simenon)

Metró-tárlat a Maus képregényből

‘Utazó kiállítás’ látható március első napjaitól a metrón, több kocsiban Art Spiegelman Maus (Egér) című, egy holokauszt-túlélő visszaemlékezései alapján készült képregény lapjait helyezik el. A 60 év távlatából – 1945/2005 című tárlatot Bozóki András kulturális miniszter pénteken nyitja meg a Stadionok metrómegállóban. A mű egy auschwitzi túlélő visszaemlékezése, amelyet New Yorkban mondott tollba grafikus művész fiának. Egyedi jellegét az adja, hogy a lengyelországi zsidó családból származó, stockholmi születésű Art Spiegelman nem egyszerűen leírta a hallottakat, hanem képregénybe rajzolta az eseményeket, apja traumáit, állatszereplőkkel helyettesítve az embereket.

A fekete-fehér képkockákon a zsidó szereplők egerek, a németek macskák, a lengyelek disznók, a franciák békák, az amerikaiak kutyák alakjában jelennek meg. (MTI)

Piotr Anderszewski zongoraestje a Zeneakadémián

A Zongora elnevezésű hangversenysorozat vendégeként Piotr Anderszewski zongoravirtuóz ad koncertet ma este fél nyolctól a Zeneakadémián. Az 1969-ben lengyel-magyar szülőktől született Piotr Anderszewskit generációjának egyik vezető pianistájaként tartják számon.

1991-ben londoni debütálása indította el a világhírnév felé. ‘Mélyen megindító élmény… a közönség megbabonázva hallgatta’, írta róla a The Independent kritikusa. Azóta Anderszewski rendszeresen koncertezik a legkiválóbb zenekarokkal: Londoni és Müncheni Filharmonikusok, a Rotterdami és a Varsói Filharmónia Zenekara, valamint újabban az RCO Wien és a Francia Rádió Nemzeti Zenekara. A ma esti koncerten a maestro Bach, Szymanowski, és Chopin műveit játssza. (Népszava)

CopyRight Népszava

Comments are closed.