Forrás: NOL

Cédrusos miniforradalom

Dési András, 2005. március 1. 00:00

Belgrád, Tbiliszi és Kijev után most Bejrúton van a sor. Igaz, a libanoni ellenzéknek a rezsimet még nem sikerült megbuktatnia, de így is jelentős győzelmet könyvelhetett el, miután lassan második hete tartó tömegtüntetésekkel kikényszerítette Omar Karami kormányának lemondását. Az ellenzék szemében a Karami-kabinet Damaszkusz bábja volt, amelyet éppen úgy felelősnek tartottak a volt kormányfő, Rafik al-Hariri elleni bombamerényletért, mint a Libanont lassan három évtizede megszállás alatt tartó Szíriát.

A Karami-kormány bukása súlyos presztízsveszteség Szíria számára. Eközben Izrael a palesztin terrorcsoportoknak nyújtott támogatás miatt indított diplomáciai offenzívát Damaszkusz ellen, a bűnlajstromot Washington azzal egészíti ki, hogy Bassár el-Aszad rendszere nemcsak megtűri, de segíti is az iraki ellenállókat. Damaszkusz többször ígéretet tett a Bekaa-völgyben állomásozó 14 ezres katonai kontingensének kivonására. Mindez azonban csak játék a szavakkal, hiszen Szíria számára a libanoni katonai jelenlét ugyanaz, ami Irán számára az atomhatalmi ambíció. Utolsó ütőkártya a Közel-Kelet átszabásán dolgozó Bush-adminisztrációval szemben.

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.