Forrás: NOL

Amerikai jelentés a magyar emberjogi helyzetről

Népszabadság Online, 2005. február 28. 20:03

Az USA-külügyminisztérium jelentése szerint Magyarországon tiszteletben tartják az emberi jogokat, de vannak problémák.

A kormány általában tiszteletben tartja az állampolgárok emberi jogait, de akadnak gondok bizonyos területeken – állapítja meg az amerikai külügyi tárcának az emberi jogok helyzetéről hétfőn késő délután közzétett éves jelentésének Magyarországgal foglalkozó része.

A 2004. évi helyzetet értékelő dokumentum bevezető mondata szerint Magyarország parlamenti demokrácia szabadon választott törvényhozással.

A 17 oldalas jelentés ugyanakkor több területen is felvet aggályos eseteket. Megállapítja, hogy vannak beszámolók, amelyek szerint egyes rendőrök túlzott mértékű erőszakot alkalmaztak, különösen romákkal szemben, gyanúsítottakat vertek, zaklattak. A kormány általában tiszteletben tartja az alkotmányban biztosított szólás- és sajtószabadságot, ellenzéki pártok azonban bírálták a kormányt, mert beavatkozott az állami tulajdonú televíziók és rádiók szerkesztőségi és személyi döntéseibe. A beavatkozás az állami tulajdonú média ügyeibe továbbra is gondot jelent – áll a jelentésben.

A dokumentumban az is olvasható, hogy az év során olyan be nem bizonyított állítások jelentek meg a magyar közszolgálati rádió elnökéről, amelyek szerint a kommunista időszakban titkos ügynök volt. Széles körben vélekedtek úgy – folytatódik a jelentés – , hogy a lejáratási kísérlet politikai indíttatású volt, mivel az elnököt az előző konzervatív kormány nevezte ki.

 

Az ellenzéki pártok bírálták az állami tulajdonú média kormánypárti hírműsorait – olvasható a jelentésben.

 

A gyülekezési és társulási szabadságról szóló fejezet tényszerűen megemlíti a Magyar Jövő nevű csoport által tervezett neonáci tüntetést, illetve vezetőjének a letartóztatását, valamint a Vér és Becsület neonáci csoport kulturális szervezetként való bejegyzésének a bírósági érvénytelenítését.

 

Továbbra is jelentős gondot okoz a jelentés szerint a nők és a gyermekek elleni erőszak, és változatlanul probléma a munkahelyi szexuális zaklatás is.

A romák társadalmi megkülönböztetése az elmúlt esztendőben is súlyos gondot okozott. Továbbra is létezik faji diszkrimináció a romák ellen az oktatásügy, a lakásügy területén, a büntetőintézményekben, éttermekben, kocsmákban. Egyes esetekben a hatóságok büntetést szabtak ki a romákat elutasító létesítményekre.

Az utóbbi idők csökkenő antiszemitizmusával kapcsolatos derűlátás ellenére a zsidó közösség képviselői aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy antiszemitizmus nyilvánul meg egyes médiumokban, a társadalomban és politikai peremcsoportok kódolt beszédében. A magyar közszolgálati rádió Vasárnapi Újság című műsorának egy részét azzal vádolták, hogy antiszemita nézeteket valló vendégeket szerepeltetetett. A Magyar Demokrata című hetilap továbbra is közöl antiszemita cikkeket és írásokat holokauszttagadó szerzőktől. A jelentés megemlíti a zsidó temetőkben elkövetett vandalizmust is. Ez azonban száma csökkenő tendenciát mutat.

Az amerikai külügyi tárca a gondok között említi az embercsempészetet is.

A korrupció elterjedtségének az érzete erős ugyan Magyarországon, de 2004-ben nem került napvilágra egyértelmű bizonyíték, a Transparency International pedig Magyarországot a térség legkevésbé korrupt országai közé sorolja.

Hét év erős gazdasági növekedése ellenére a lakosság 25 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. A szegénység különösen az időseket, nagycsaládosokat és a romákat sújtja.

A börtönök túlzsúfoltak, de általában megfelelnek a nemzetközi normáknak – olvasható a jelentésben.

(MTI)

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.