Forrás: NOL

Amerika bírálja Moszkvát, Rijádot

Horváth Gábor, 2005. március 1. 00:00

Az USA külügyminisztériumának éves emberjogi jelentése szerint Magyarországon főleg a romák megkülönböztetése és zaklatása okoz gondot, de a nők és a gyermekek elleni irányuló erőszak is jelentős.

Az amerikai külügyminisztérium keményen bírálta Szaúd-Arábia és Oroszország emberjogi gyakorlatát. A terrorizmus elleni harcban az Egyesült Államokkal együttműködő két ország mellett a jelentés Észak-Korea, Irán, Kína, Zimbabwe és Kuba esetében fogalmaz a legkeményebben. Szudán Darfur tartományában az USA szerint népirtás folyik, Venezuelában pedig elnyomják a sajtót.

A Magyarországgal foglalkozó fejezet nyelvezete nem sokban tér el az előző évekétől. “Egyes állítások szerint” a kormány beavatkozott az állami média szerkesztési és személyi döntéseibe. Jelentős gond a nők és a gyermekek elleni erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás. Továbbra is létezik a faji előítélet és az antiszemitizmus. A dokumentum kitér arra, hogy a Magyar Rádió elnöke elleni bizonyítatlan ügynökvád “széles körben elterjedt nézet szerint” politikai indíttatású volt. A jelentés szerint az ellenzéki pártok hagyományosan bírálják az állami tévé- és rádióadók hírszerkesztését.

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.