Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 28. hétfő

Munkácsy-kiállítás a Galériában

Munkácsy a nagyvilágban címmel a művésznek a világban szétszóródva fellelhető festményeiből ad válogatást a Magyar Nemzeti Galéria március 24-én megnyíló új időszaki kiállítása. A közönség sok olyan művel találkozhat a július végéig megtekinthető tárlaton, amelyet csak hírből ismert, soha, vagy évtizedek óta nem láthatott – olvasható az intézmény internetes honlapján közzé tett összegzésben, amely szerint a válogatás nagy kollekciót mutat be szalonképekből és tájképekből. Most először lesz látható például Budapesten az egykor William H. Vanderbilt gyűjteményéhez tartozó Két család (A szalonban) című alkotás, amely több mint két évtizedig a New York-i Metropolitan Museum of Art állandó kiállítási darabja volt. Az egykori amerikai gyűjtők körében rendkívül népszerű szalonképek jó része Párizsban már a ‘festőállványról” elkelt, így ezek korábban nem szerepeltek magyarországi kiállításokon. (MTI)

Arcok a tömegből

Újra indul a Műcsarnok filmklubja márciusban, Arcok a tömegből címmel. A tavaszi sorozat szerkesztője Cieklinski Gábor, március másodikána először Stanley Kubrick: Mechanikus narancsát vetítik, az előadó Mátyás Péter. Március 16-án

Fritz Lang: M – Egy város keresi a gyilkost című alkotását láthatja a nagyérdemű, a filmről Sándor Tibor fog beszélni. A vetítéssorozaton olyan filmklasszikusokkal találkozhatnak a nézők, mint Godard: Bolond Pierrot-ja, Jeles András: A kis Valentino című alkotása vagy Trier Hullámtörése. (Népszava/ Fotó: Műcsarnok)

Irodalmi est Erica Fischerrel

Felolvasó-színházi sorozatuk újabb részét tartják hétfőn este a Krétakör színészei a Vidám Színpadon, ahol Erica Fischer, az Aimée és Jaguár című könyv szerzője is jelen lesz. A Magyarországon tavaly megjelent könyv szövevényes szerelmi történetet dolgoz fel. Egy náci tiszt négygyermekes feleségének, Lilly Wustnak leszbikus kapcsolatát egy zsidó származású fiatal lánnyal, akivel 1942/43-ban, Berlinben ismerkedett meg, és aki később a holokauszt áldozatává vált. (MTI)

Kunt Ernő festményei

Újabb jeles művészeti eseménynek ad otthont a Kor Galéria: március 4-én nyílik meg a Munkácsy-díjas Kunt Ernő festő- és grafikus művész, izgalmas látásmódot tükröző, rejtett tájakat bemutató kiállítása (Bp, V., Balassi Bálint u. 25.). A művész páratlanul gazdag életművének ezúttal a lendületes és expresszív oldalát: olaj- és tusfestményeit ismerheti meg a közönség. (Népszava)

CopyRight Népszava

Comments are closed.