Forrás: NOL

Iránba indul az orosz urán

Washington ideges, Nyugat-Európa bizonytalan

Munkatársunktól, 2005. február 28. 00:00

A busehri atomerőmű, balra a reaktor betonkupolájaKép: reuters – fars news agencyOroszország és Irán vasárnap aláírta a nukleáris fűtőanyagról szóló megállapodást, amellyel megkezdheti működését az első iráni atomerőmű. Az eseménynek beláthatatlan következményei lehetnek az egész térség, a világ szempontjából, hiszen ezzel Irán elvi lehetőséget kap, hogy atomfegyvert állítson elő az erőmű “melléktermékéből”, a plutóniumból. Noha Oroszország a titkos dokumentumban, amit a szállítási feltételekről aláírtak, garanciákat kér az iráni féltől, szakemberek szerint ezek kijátszhatók, és Irán hozzáférhet a bombagyártáshoz szükséges plutóniumhoz.

Az orosz-iráni atomegyezmény Moszkva és Washington amúgy is egyre feszültebb kapcsolatai további romlásához vezethet. Irán vezetése több ízben megerősítette, Teherán atomprogramja “békés célú”, de arról nem hajlandók lemondani, A Nyugatot, az USA-t aggasztja, hogy Irán ellentmondásos adatokat közölt (hallgatott el) a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei előtt és nem hajlandó együttműködni a NAÜ-vel.

Washingtonban nagy felzúdulást keltett a hír, Nyugat-Európa e kérdésben bizonytalan, nem akarja Teheránnal szemben az Amerika követelte kemény vonal bevezetését. A Fehér Ház egyelőre hallgat. Vlagyimir Putyin és George W. Bush minapi pozsonyi tárgyalásain is nagy figyelmet szenteltek az iráni atomüzletnek. Az amerikai elnök megkísérelte jobb belátásra bírni Putyint, a jelek szerint kevés sikerrel. Bush a pozsonyi amerikai-orosz csúcstalálkozó után azt mondta, Putyin egyetértett vele, hogy Iránnak nem lehet atomfegyvere. Washington gyanakvását (hogy itt akár orosz-iráni összejátszásról is szó lehet) erősíti, hogy a tegnap aláírt szerződés titkos záradékában szerepel a kulcskérdés: mikor, mennyit és milyen ütemezésben szállítják a 3-5 százalékos U-235-ös (az atombomba alapanyaga) izotóptartalmú fűtőrudakat.

John McCain, az amerikai szenátus befolyásos tagja, a fegyveres testületekkel foglalkozó bizottság elnöke “aberrált” politikával vádolta meg az oroszokat, és figyelmeztetett, hogy az amerikaiaknak, szövetségeseiknek ki kellene jelenteniük: “Vlagyimir, nem örülünk neked a G8-as csúcstalálkozón”. A szenátor nem érti, Irán, amely “olajon úszik”, és amelynek energiafeleslege van, miért akar atomerőművet, valamint miért hivatkozik energiahiányra. Ez McCain szerint arra utal, Teherán becsapja a világot, ködösít.

Az orosz-iráni atomdokumentumot Kolam Akazadeh-Hoi iráni alelnök és Alekszandr Rumjancev, az orosz atomenergia-ügynökség vezetője írta alá a helyszínen, az iráni Busehrben épült erőmű területén.

A dokumentum – iráni és orosz értelmezés szerint – szavatolja, hogy az orosz közreműködéssel épült busehri atomerőműben felhasznált fűtőelemeket hiánytalanul visszaszállítják Oroszországba. A kritikus időpont továbbra sem ismert: mikor töltik be az erőmű egy közepes szoba méretű, különlegesen védett magjába a fűtőelemeket? Mikor indul el az ellenőrzött nukleáris láncreakció, hevülnek fel izzásig a fűtőrudak? Ezzel ugyanis rendkívül kockázatossá válik az izraelieknek és az amerikaiaknak tulajdonított titkos terv, hogy légicsapást mérnek az irániak atomlétesítményeire, Busehrre is, hogy megakadályozzák a bomba kifejlesztését.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.