Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 28. hétfő

Fideszes javaslat az adózásról

Az adózás rendjéről szóló törvény módosítását kezdeményezi egy fideszes képviselő, hogy legfeljebb 30 nappal lehessen meghosszabbítani az áfa-visszaigénylés ellenőrzését. Tállai András elmondta: úgy véli, hogy a pénzügyi kormányzat jogtalanul és törvénytelenül tartja vissza a több mint tízezer uniós adószámmal rendelkező vállalkozás áfáját, amire a politikus szerint a jelenlegi törvény nem ad felhatalmazást. Sajtóhírek hivatkozva azt mondta, emiatt 6 milliárd forint késedelmi kamatot kell kifizetnie a kormánynak. (MTI)

Az uniós pénzmozgásra is figyel az APEH

Fokozott figyelmet fordít az APEH 2005-ben az Európai Unión belüli adómentes értékesítés ellenőrzésére, hogy meggátolja az ilyen típusú visszaéléseket – közölte az adóhivatal. Meg kívánják akadályozni a körbeszámlázást, a vámhatóság export- és import adatszolgáltatását külön is összevetik az adóbevallások információival, valamint továbbra is fokozottan figyelik azokat az bevallásokat, amelyekben a nagy összegű eladások áfa-kötelezettsége megközelíti az ugyancsak nagy összegű vásárlások előzetesen felszámított általános forgalmi adóját. A háromezer legnagyobb magyarországi adózó legalább felét ellenőrzik – tette hozzá az APEH. (MTI)

Operációs programokban az OTP

Több 10 milliárd forintos hitelkihelyezésre számít az idén az OTP Bankcsoport abból adódóan, hogy operatív programokon keresztül aktív közreműködőként részt vesznek a megpályázható közösségi források elérésében – mondta el a bankcsoport EU Projektkoordinációs csoportjának vezetője. Boros Áron kifejtette: a Gazdasági és Versenyképességi Operatív Program keretében március elejétől komplex szolgáltatást és kedvező kondíciókat kínálnak többek között a beruházás-ösztönzésre, a kutatás-fejlesztésre, az információs társadalom, valamint a gazdaság fejlesztésére irányuló pályázati lehetőségekhez. (MTI)

Izraeli befektetők érdeklődnek

A legnagyobb izraeli befektetők képviselői érkeznek március 1-jén Budapestre Szilvan Shalom izraeli miniszterelnök-helyettes kíséretében, hogy új befektetési lehetőségeket keressenek Magyarországon. Az üzletemberek találkoznak majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Kóka János gazdasági miniszterrel is. A tervek szerint tárgyalásaikkal a két ország gazdasági kapcsolatait kívánják javítani és új befektetési lehetőségeket keresnek. Az izraeli miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter Somogyi Ferenc meghívására érkezik hivatalos látogatásra Magyarországra. (MTI)

Katar sem termelne ki több olajat

Valószínű, hogy a márciusi miniszteri értekezleten kitart termelési szintjének megtartása mellett az OPEC – közölte al-Attiyah katari olajipari miniszter. Indoklásában kiemelte, hogy még mindig túlkínálat van a piacokon, amelyeket stabilizálni kívánnak. Ezzel Katar is csatakozott más tagországok – köztük Szaúd-Arábia, Venezuela és Indonézia – közelmúltban kifejtett álláspontjához. Az olajkartell napi átlagos együttes termelése januárban 505 ezer hordós szint körül mozgott – írta meg egy jól értesült közel-keleti szaklap. A Middle East Economic Survey úgy tudja: a decemberi termeléscsökkentési döntés után a korábbi 1 millió hordós kvótán felüli túltermelés mintegy 60 százalékkal esett vissza. (MTI)

NÉPSZAVA

CopyRight Népszava

Comments are closed.