Forrás: NOL

Európai társulat érkezik

Zappe László, 2005. február 28. 00:00

Senkálszky EndreKép: theater.hu – ilovszky bélaA Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar színházi estek sorozatának mindig különösen fontos eseménye a kolozsvári színház vendégjátéka. Nem azért, mert éppen Kolozsváron több mint két évszázados a hivatásos magyar nyelvű színjátszás, hanem mert az erdélyi város ma is fontos helye és műhelye annak.

Ezt a körülötte olykor fellobbanó viták is mutatják. Tompa Gábor társulata nem követi ugyanis a népszínmű-operett-zenés vígjáték magyar tradícióját, hanem igazi korszerű teátrumot igyekszik létrehozni. Ez a felfogás persze sokszor előbb hoz fesztiválsikereket, mint nyeri meg a vidéki szélesebb közönséget.

Ráadásul ez a vidék nemcsak magyar vidék, hanem román vidék is. A kolozsvári színjátszás a román színházi életnek is szerves része, annak a magyar hagyománytól elütő, intellektuálisabb, játékosabb, látványosabb útjait is sokszor sikerrel járja. Kolozsvárról tehát nem egy vidéki színház jön Budapestre, hanem európai stílus, szellem, egy európai társulat érkezik hozzánk.

Ma délután és este a Thália Színházban Muszty Bea-Dobay András A kék csodatorta című mesemusicaljét játsszák (nem csak) gyerekeknek Keresztes Attila rendezésében.

Holnap este Luigi Pirandello kevésbé ismert darabját adják elő, a címe Öltöztessük fel a mezteleneket. Ezt az előadást a Sepsiszentgyörgyről vendégeskedő Bocsárdi László rendezte, akinek erős színházi eredetisége már nemegyszer aratott sikert Budapesten saját társulatával is.

Holnapután pedig Euripidésztől a Bakkhánsnőket adják elő kétszer, ezt az izraeli David Zinder rendezésében és átdolgozásában játsszák, s ebben az előadásban ismét láthatjuk Senkálszky Endrét, aki túl kilencvenedik évén nemcsak eleven hagyomány, nagy idők tanúja, nemcsak természeti csoda – hiszen teljes testi és szellemi erőben működik ma is -, hanem a színházi nyelv megújításában is lépést tart a legfiatalabbakkal.

Tavaly Ionesco-darabban remekelt: a Jacques vagy a behódolásban Jacques nagyapját játszotta. Most ő lesz Pentheusz, a Dionüszosszal szembeszegülő király, akit széttépnek a bakkhák.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.