Forrás: NOL

Stockholm után itthon mutatja be lemezét a Budapest Klezmer Band. Stockholmban lemezbemutató főpróba, Budapesten a premier Le chajem rebbe címmel. Utazás Moszkvába a Purim-előadással. Újabb közös koncert a Republickal. Éljen a rabbi! – vágja rá a zeneszerző, hangszerelő, zongorista, énekes Jávori Ferenc, amikor a Budapest Klezmer Band új albumának magyar címéről kérdezem. A Le chajem rebbe című lemez összes dalát a svéd közönség hallhatta először, Jávoriék február 27-én Stockholmban tartották lemezbemutató koncertjük főpróbáját.

– Tavaly Svédországban turnéztunk. Stockholmi koncertünk váratlanul táncházzá alakult. El tudja képzelni a hűvös svéd közönségről, hogy három számot állva végigtapsol, aztán meg táncra perdül? Mindenesetre az idén visszahívtak minket zsidó kulturális fesztiváljukra.

A főpróba után, március 4-én, este nyolc órától a zenekar a Zeneakadémián mutatja be a Le chajem rebbe dalait, amelyek között néhány zenei ínyencséget is találni. – Mostanában annyira divatos lett a tangó, hogy engem is kíváncsivá tett – mondja Jávori a bizarr Yiddishe Tango című számról, amelyben dél-amerikai dallamokat ötvöz a klezmerrel. A zenekarvezető-zeneszerző másik hasonló kísérlete a Terkish Dance, amelyben török zenei motívumok bukkannak fel. A Tshiribim című szám inkább mese, mint dal: egy rabbi gyerekeknek szóló történetei. A Solom alejxem pedig tulajdonképpen Jávori Ferenc visszaemlékezése Munkácson töltött gyerekkorára, a meghitt családi péntek estékre, ahol sohasem maradhatott el ez a dal.- Lehet, hogy éppen munkácsi gyökereim miatt sikerült olyan könnyen egymásra hangolódnunk Cipővel, a Republic zenekar énekesével, aki meg Ungvárról került Budapestre – folytatja Jávori. – Cipővel egy jótékony célú akció hozott össze minket. Elsőre furának hangzott az ötlet: miért éppen a Budapest Klezmer Band meg a Republic zenéjét kellene összeboronálni egy színpadon? De egy hete, ahogy a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színháznak adományt gyűjtve egy placcra kerültünk Cipővel, elmúltak a kétségeim. Olyannyira, hogy már azt tervezzük, májusban együtt lépünk fel az Erkel Színházban! És az együttjátszásnak lett még egy eredménye: Jordán Tamás kísérletképpen meghívta ezt a fura zenei párost a Pécsi Országos Színházi Találkozóra.

Valaczkay Gabriella, 2005. február 28. 00:00

Comments are closed.