Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 28. hétfő

Büntetőeljárás indult a Debreceni Vagyonkezelő volt ügyvédje ellen

Okirat-hamisítás gyanúja miatt vádat emeltek a Debreceni Vagyonkezelő Rt. korábbi ügyvédje, a holding alapító okiratát is ellenjegyző jogász ellen – hívták fel a figyelmet helyi politikusok. Kósa Lajos cáfolta, hogy a városvezetésnek, illetve a holdingnak köze lenne az illetőhöz; a Vagyonkezelő végül mégis elismerte: nemrég bontottak vele szerződést.

Nyilatkozatháborút váltott ki egy ‘K.Z. monogramú’ ügyvéd esete Debrecenben. A fideszes városvezetés ellenzéke arra hívta fel a figyelmet, hogy az említett jogász ellen vádat emelt az ügyészség, mivel gyanújuk szerint ő módosíthatta egy izraeli cég és a Hajdúszövker Rt. között a Debrecen Áruház megvásárlásáról folyt tárgyalások emlékeztetőjét; azt a látszatot keltve, mintha az adásvétel megtörtént volna.

Kovács László, a debreceni önkormányzat szabad demokrata képviselője szerint feltételezhető, hogy az okirat-hamisítással vádolt ügyvéd azonos a Debreceni Vagyonkezelő Rt. (DVRT) alapító okiratát is ellenjegyző és hosszú ideig a cég jogászaként tevékenykedő Kocsis Zoltánnal. ‘Ha a két személy ugyanaz, úgy az ismét rossz fényt vetne Debrecenre és annak polgármesterére’ – tette hozzá a képviselő, aki egyúttal arra is emlékeztetett, hogy több, a fideszes városvezetéssel, illetve a DVRT-vel egykor vagy jelenleg is kapcsolatban álló személy ellen indult már büntetőeljárás.

Kósa Lajos közleményben állította, hogy ‘K.Z. monogramú jogász’ sem Debrecen, sem a DVRT ügyében nem jár el. A polgármester szerint a helyi ellenzék csak újabb ügyet igyekszik kreálni. Ehhez képest, a DVRT nem sokkal később szintén közleményben tudatta, hogy az illető jogásznak tartós megbízási szerződése volt, amelyet 2004. december 31-i hatállyal közös megegyezéssel felbontottak.

Tény, hogy időközben megérkezett a nyíregyházi városi bíróságra február elején a debreceni Kenézy kórház pszichiátriájának építése ügyében folytatott nyomozás és vádemelés aktái – adta hírül a vagy.hu internetes hírportál. Ismert, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat szocialista vezetése még 2002 decemberében tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mivel a gyanú szerint az önkormányzat még a választások előtt több tízmilliót fizetett ki gyorsan a kivitelezőnek, mégpedig állítólag el nem végzett munkáért. A nyomozás eredményeképpen a megyei rendőrség három személy ellen különösen nagy vagyoni kárt okozó csalás gyanújával a debreceni ügyészségre továbbította az ügyet. Vádemelést javasoltak Virág László, a megyei önkormányzat volt fideszes alelnöke (jelenleg a DVRT stratégiai igazgatója) és két vállalkozó ellen. Mivel az érintett vállalkozók újították fel az ügyészség székházát, így elfogultság miatt végül az ügyet áthelyezték. Kósa Lajos ezzel kapcsol tban politikai megrendelésre cselekvő rendőrségről és hecckampányról beszélt.

keret:

Mint ismert: Sásdi Andrást, a DVRT egyik igazgatósági tagját – aki korábban több cégben közösen érdekelt volt Kósával – tavalyelőtt társtettesként elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt jogerősen elítélték. A polgármester egyik szakértőjét, Mező Ferenc volt fideszes önkormányzati képviselőt szintén elítélték, amiért százezer forintot fizetett egy főiskolai hallgatónak, hogy helyette tegyen német középfokú nyelvvizsgát.

Szalay Tamás Lajos

CopyRight Népszava

Comments are closed.