Forrás: MNO

Szétrobbantott béke?

A palesztinok egymásra mutogatnak, Izrael katonai lépést fontolgat

2005. február 26. 12:40

MNO

Néhány órával a tel-avivi robbantás után az izraeli hadsereg azonosította az elkövetőt és öt személyt őrizetbe vett. A palesztin hivatalos vezetés és a fegyveres szervezetek is elhatárolódnak az öngyilkos merénylettől, amilyenre négy hónapja nem volt példa. Ariel Saron izraeli kormányfő reggelre összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

Az izraeli hadsereg néhány órával a tel-avivi öngyilkos merénylet után azonosította az elkövetőt és őrizetbe vett öt palesztint – jelentette a Magyar Rádió.

Izraeli megállapítás szerint egy 21 éves ciszjordániai egyetemista fiatalember robbantotta fel magát a főváros egyik diszkója előtt. A merénylettel összefüggésben az izraeli haderő öt palesztint tartóztatott le, és kijárási tilalmat rendeltek el az öngyilkos merénylő szülőfalujában, egy Túlkarmtól északra fekvő településen.

A rendőrség szóvivője szemtanúkra hivatkozva elmondta, hogy a szórakozóhely biztonsági őre a nyitás körül, éjjel 11 óra 20-kor felfigyelt két gyanús emberre a bejáratnál, nyomukba szegődött, mire egyikük az emberek gyűrűjében felrobbantotta magát, társa pedig elmenekült. Az eddigi adatok szerint 4-en meghaltak, 65-en megsebesültek.

A merényletet először az Iszlám Dzsihád nevű szervezet vállalta magára, majd az al Aksza mártírjai nevében egy névtelen telefonáló, de később az al Aksza vezetői tagadták a részvételt, elhatárolódtak egyik tagjuk tettétől, és a Hezbollahot vádolják.

Palesztin források szerint az iráni székhelyű Hezbollah felelős a merényletért, ők szervezték be és küldték Tel Avivba az öngyilkos terroristát. Palesztin biztonságiak ugyanis a merénylet előtt lehallgattak egy telefonbeszélgetést a Hezbollah egyik vezetője egy észak ciszjordániai ember, valószínűleg a merénylő közt. A többi palesztin szervezet bejelentette, hogy tartja magát a tűzszünethez – jelentette az izraeli rádió. A Hezbollah hazugságnak minősítette a vádakat.

Az amerikai külügyminiszter élesen elítélte a merényletet. Condoleeza Rice felszólította a palesztin vezetőket, hogy tegyenek azonnali lépéseket a felelősök megtalálására. Néhány óra alatt meg is találták a merénylőt.

Saeb Erekat palesztin szóvivő azt nyilatkozta, hogy a merénylet a palesztin érdekek ellen van, Mahmúd Abbasz elnök pedig magához rendelte a biztonsági szolgálatok vezetőit.

Shaul Mofáz izraeli honvédelmi miniszter különleges értekezletet hívott össze szombat estére a helyzet értékelésére. Egyes források szerint Izrael katonai megtorló intézkedésekre készül.

Izraelben már 4 hónapja nem volt öngyilkos merénylet, és február 8-án a palesztin és az izraeli vezetők meghirdették a 4 éve tartó palesztin felkelés, az intifáda végét.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.