Legalább négy ember meghalt és 50 megsebesült, amikor pénteken késő este, magyar idő szerint 22:20-kor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát Tel-Aviv sétányán. A sérültek közül három állapota súlyos, egy közepes, a többi könnyű sérüléseket szenvedett. Kórházi jelentések szerint a sérültek tinédzserek. Az öngyilkos merénylő a Stage klub előtt, a biztonsági ellenőrzésre várakozó fiatalok között hozta működésbe a testére erősített    robbanószerkezetet, a Herbert Samuel és a Yonah Hanavi utca sarkán, a tengerparttal szemközti oldalon.

Az Iszlám Dzsihád azonnal vállalta a felelősséget, azonban a Fatah-hoz tartozó Al-Aksza Mártírjai szerint a libanoni Hezbollah követte el a merényletet. Egy magasrangú palesztin tisztségviselő megerősítette, hogy a Hezbollah szervezte be a merénylőt. A neve elhallgatását kérő tisztviselő elmondta, hogy a ciszjordániai Tul Karm városbeli merénylő az Al-Aksza Mártírjai csoport tagja volt. Az Al-Aksza teljes mértékben támogatja Abbasz-nak a tűzszünet érdekében tett erőfeszítéseit, azonban a szervezet kisebb, autonóm csoportjai a Hezbollah utasításai szerint folytatják tevékenységüket. A palesztin biztonsági erők is a Hezbollah-ot gyanúsítják a merénylet megszervezésével. Ugyanakkor Bejrútban a Hezbollah szóvivője cáfolta, hogy közük lenne a robbantáshoz.

A rendőrség lezárta a környéket, melyet reljesen rombadöntött a detonáció.

Négy hónap óta ez az első, civilek ellen elkövetett terrortámadás a zsidó állam területén, és a viszonylagos nyugalom végét jelentheti, miután február 8-án Saron és Abbasz bejelentette az ellenségeskedések beszüntetését az intifáda négyéves erőszakhulláma lezárásaként.

Comments are closed.