Forrás: Origo

Izrael megtorlással fenyeget

2005. február 26., szombat, 9:12

Négy halottat és 65 sebesültet követelt az a merénylet, amelyet helyi idő szerint nem sokkal éjfél előtt Tel-Avivban egy éjszakai klub előtt egy öngyilkos merénylő követett el. Az izraeli hadsereg megállapította a merénylő személyazonosságát, és rajtaütéseket hajtott végre azon a településen, ahonnan a férfi származik. Eközben letartóztattak öt Palesztint.

Rendkívüli tanácskozást tart az izraeli és a palesztin kormány is

A merénylet Tel-Aviv belvárosában történt. A hatalmas erejű robbanás következtében a klub épületének külső fala szinte teljesen romba dőlt, de a szomszédos épületekben is súlyos károk keletkeztek. Az izraeli rádió jelentése szerint egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a diszkóklub bejárata előtt hosszú sorban várakozó fiatalok között az izraeli főváros egyik sűrűn lakott negyedében.

Az első jelentések szerint a merénylet elkövetését az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet vállalta, más hírek szerint az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai terrorszervezetnek, de a Hezbollah libanoni terrorcsoportnak is köze lehetett a merénylethez. Egy palesztin tisztségviselő azt állította, hogy a Hezbollah bérelte fel a palesztin öngyilkos merénylőt. A terrorcselekményt mindazonáltal a legnagyobb valószínűség szerint az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin terrorszervezet követte el. Nem kizárt, hogy két további merénylő is lehetett, akik elmenekültek, erre azonban nincs egyértelmű bizonyíték.

Katonai lépések

Gideon Ezra izraeli belbiztonsági miniszter szombatra virradóan katonai megtorló lépéseket helyezett kilátásba, amennyiben a Palesztin Hatóság, illetve a palesztin kormány nem képes ellenőrizni a biztonsági helyzetet. Az izraeli hadsereg részletek említése nélkül közölte, hogy rajtaütéseket hajtott végre a Túlkarmtól északra fekvő, Deir al-Guszun településen, ahonnan a merénylő származott.

Röviddel a belbiztonsági miniszter állásfoglalása előtt az izraeli kormány szóvivője nyilatkozatban hangoztatta: a merénylet ismételten bizonyította, hogy a Palesztin Hatóságnak le kell fegyvereznie a terrorszervezeteket, s nem elegendő csupán sürgetni őket a tűzszünet elfogadására. Ariel Saron miniszterelnök a hírek szerint szombaton kora reggelre összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, hogy megvitassák az izraeli választ.

Rendkívüli tanácsot tartanak a palesztinok is

Rámalláhban ugyanakkor rendkívüli válságtanácskozást rendelt el Mahmúd Abbász palesztin elnök. Az ülésen Száeb Erakat palesztin főtárgyaló bejelentése szerint jelen vannak a csütörtökön hivatalba lépett palesztin kormánynak a biztonsági helyzetért felelős képviselői, köztük Nászr Juszef tábornok belügy- és belbiztonsági miniszter és Mohammed Dahlan, a civil ügyek minisztere, továbbá Ahmed Korei miniszterelnök, aki állítólag azt a nézetet hangoztatta, hogy a felelőtlen merényletet egy önálló bűnöző és nem egy szervezet követte el. Kiszivárgott értesülések szerint Abbász a leghatározottabban síkraszállt a békefolyamat továbbvitele mellett és az öngyilkos merénylet felelőseinek megbüntetését helyezte kilátásba. Ezen túlmenően közös palesztin-izraeli vizsgálatot sürgetett a merénylet körülményeinek a felderítésére.

Száeb Erakat palesztin főtárgyaló ugyanakkor arra szólította fel Izraelt, hogy merénylet ellenére se térjen le a Sarm-es-Sejkben létrejött tűzszüneti megállapodás útjáról. Erakat rendkívül élesem ítélte el a merényletet, rámutatva, hogy az alááshatja a békefolyamatot és teljes mértékben ellentétes a palesztin nemzeti érdekekkel.

Megállapították a tel-avivi merénylő személyazonosságát

Néhány órával a véres tel-avivi öngyilkos merénylet után az izraeli hadsereg Ciszjordániában öt palesztint őrizetbe vett, és azonosította az elkövetőt, aki nem sokkal péntek éjfél előtt egy diszkóklub előtt felrobbantotta magát.

A merénylet a legújabb jelentések szerint négy halálos áldozatot és 65 sebesültet követelt. Palesztin biztonsági illetékesek szerint az izraeli hadsereg megállapította, hogy a merényletet egy 21 esztendős ciszjordániai egyetemista, Abdullah Badran követte el. A hadsereg értesítette az elkövető családját, hogy fiuk volt az öngyilkos robbantó.

Az izraeli hadsereg részletek említése nélkül közölte, hogy rajtaütéseket hajtott végre a Túlkarmtól északra fekvő, Deir al-Guszun településen, ahol kijárási tilalmat rendeltek el. Palesztin biztonsági források szerint a hadsereg által őrizetbe vett öt palesztin között van a merénylő két fivére és a település imámja.

A diszkóklub előtt történt öngyilkos merénylet volt az első ilyen jellegű merénylet a február 8-án létrejött, sarm-es-sejki izraeli-palesztin tűzszünet óta.

Korábbi hírek szerint az izraeli kormány Ariel Saron miniszterelnök vezetésével szombat reggel ül össze, hogy megvitassa az esetleges válaszlépéseket.

MTI/[origo]

Comments are closed.