Forrás: Origo

Az Iszlám Dzsihád magára vállalta a tel-avivi merényletet

2005. február 26., szombat, 9:12

Négy halottat és 65 sebesültet követelt az a merénylet, amelyet helyi idő szerint nem sokkal éjfél előtt Tel-Avivban egy éjszakai klub előtt egy öngyilkos merénylő követett el. Az izraeli hadsereg megállapította a merénylő személyazonosságát, és rajtaütéseket hajtott végre azon a településen, ahonnan a férfi származik. Eközben letartóztattak öt Palesztint. Az Iszlám Dzsihád magára vállalta a merényletet.

Rendkívüli tanácskozást tart az izraeli és a palesztin kormány is

A merénylet Tel-Aviv belvárosában történt. A hatalmas erejű robbanás következtében a klub épületének külső fala szinte teljesen romba dőlt, de a szomszédos épületekben is súlyos károk keletkeztek. Az izraeli rádió jelentése szerint egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a diszkóklub bejárata előtt hosszú sorban várakozó fiatalok között az izraeli főváros egyik sűrűn lakott negyedében.

Az Iszlám Dzsihád palesztin szervezet magára vállalta a merényletet. A szervezet egyik illetékese egy videokazettán ismerte be a tettet, amely a merénylőén kívül négy ember halálát okozta – jelentette szombat délután az AFP francia hírügynökség, amelynek a tudósítója látta a felvételt. A támadás megtorlás volt a gyilkosságokra és házrombolásokra – mondta az üzenetben Abdallah Sibaja, aki Túl-Karm (Ciszjordánia északi része) környékén tevékenykedik, ott, ahonnan a merénylő származott.

Katonai lépések

Gideon Ezra izraeli belbiztonsági miniszter szombatra virradóan katonai megtorló lépéseket helyezett kilátásba, amennyiben a Palesztin Hatóság, illetve a palesztin kormány nem képes ellenőrizni a biztonsági helyzetet. Az izraeli hadsereg részletek említése nélkül közölte, hogy rajtaütéseket hajtott végre a Túlkarmtól északra fekvő, Deir al-Guszun településen, ahonnan a merénylő származott.

Röviddel a belbiztonsági miniszter állásfoglalása előtt az izraeli kormány szóvivője nyilatkozatban hangoztatta: a merénylet ismételten bizonyította, hogy a Palesztin Hatóságnak le kell fegyvereznie a terrorszervezeteket, és nem elegendő csupán sürgetni őket a tűzszünet elfogadására. Ariel Saron miniszterelnök a hírek szerint szombaton kora reggelre összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, hogy megvitassák az izraeli választ.

Rendkívüli tanácsot tartanak a palesztinok is

Rámalláhban ugyanakkor rendkívüli válságtanácskozást rendelt el Mahmúd Abbász palesztin elnök. Az ülésen Száeb Erakat palesztin főtárgyaló bejelentése szerint jelen vannak a csütörtökön hivatalba lépett palesztin kormánynak a biztonsági helyzetért felelős képviselői, köztük Nászr Juszef tábornok belügy- és belbiztonsági miniszter és Mohammed Dahlan, a civil ügyek minisztere, továbbá Ahmed Korei miniszterelnök, aki állítólag azt a nézetet hangoztatta, hogy a felelőtlen merényletet egy önálló bűnöző és nem egy szervezet követte el. Kiszivárgott értesülések szerint Abbász a leghatározottabban síkraszállt a békefolyamat továbbvitele mellett és az öngyilkos merénylet felelőseinek megbüntetését helyezte kilátásba. Ezen túlmenően közös palesztin-izraeli vizsgálatot sürgetett a merénylet körülményeinek a felderítésére.

Száeb Erakat palesztin főtárgyaló ugyanakkor arra szólította fel Izraelt, hogy merénylet ellenére se térjen le a Sarm-es-Sejkben létrejött tűzszüneti megállapodás útjáról. Erakat rendkívül élesem ítélte el a merényletet, rámutatva, hogy az alááshatja a békefolyamatot és teljes mértékben ellentétes a palesztin nemzeti érdekekkel.

Megállapították a tel-avivi merénylő személyazonosságát

Néhány órával a véres tel-avivi öngyilkos merénylet után az izraeli hadsereg Ciszjordániában öt palesztint őrizetbe vett, és azonosította az elkövetőt, aki nem sokkal péntek éjfél előtt egy diszkóklub előtt felrobbantotta magát.

A merénylet a legújabb jelentések szerint négy halálos áldozatot és 65 sebesültet követelt. Palesztin biztonsági illetékesek szerint az izraeli hadsereg megállapította, hogy a merényletet egy 21 esztendős ciszjordániai egyetemista, Abdullah Badran követte el. A hadsereg értesítette az elkövető családját, hogy fiuk volt az öngyilkos robbantó.

Az izraeli hadsereg részletek említése nélkül közölte, hogy rajtaütéseket hajtott végre a Túlkarmtól északra fekvő, Deir al-Guszun településen, ahol kijárási tilalmat rendeltek el. Palesztin biztonsági források szerint a hadsereg által őrizetbe vett öt palesztin között van a merénylő két fivére és a település imámja.

A diszkóklub előtt történt öngyilkos merénylet volt az első ilyen jellegű merénylet a február 8-án létrejött, sarm-es-sejki izraeli-palesztin tűzszünet óta.

Korábbi hírek szerint az izraeli kormány Ariel Saron miniszterelnök vezetésével szombat reggel ül össze, hogy megvitassa az esetleges válaszlépéseket.

MTI/[origo]

Comments are closed.