Forrás: Magyar Rádió

Törvénytelen építkezéseket tervez az izraeli kormány

2005. február 25., péntek 18:51

A legnagyobb példányszámú izraeli lap szerint az izraeli kormány nagyszabású építkezésekre készül az idén Ciszjordániában, megszegve ezzel a palesztinoknak és Amerikának tett ígéreteit.

Az újság szerint az ország vezetése a Gázai övezet elhagyásával egy időben a ciszjordániai részeken az építkezések folytatását tervezi. Az újság nyilvánosságra hozta az izraeli földhivatal 2005-ös tervét, amelyben többek közt 120 törvénytelenül előretolt település törvényessé változtatása, Jeruzsálem mellett, Male Aduminban 1200 új lakás építése szerepel.

A lap adatai szerint más ciszjordániai településekkel együtt mintegy 5000 új lakást szeretnének felhúzni. A jelentés szerint jelenleg 123 zsidó településen 223 ezren élnek és számuk évente 3 százalékkal nő. A földhivatalt Ehud Olmert, Ariel Saron egyik legközelebbi embere igazgatja. Az újságcikkre reagálva az izraeli lakásügyi miniszter, a Munkapárt politikusa azt nyilatkozta, hogy a hírek meglepték és minisztériumának egyáltalán nem áll szándékában utólag engedélyezni a törvénytelenül létrehozott településeket, s ez a koalíciós megállapodásban sem szerepel.

Ráadásul Izraelnek ebben az ügyben kötelezettségei vannak, amiket Amerika felé vállalt. A ciszjordániai telepesek vezetői szerint bárcsak igaz lenne a kiszivárogtatott földhivatali terv, azonban hosszú hónapok óta minden településen befagyasztották az építési programokat – nyilatkozták.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.