Forrás: Magyar Rádió

Napi hírösszefoglaló, 2005. február 25.

2005. február 25., péntek 23:59

500123 olvasás

Öngyilkos merénylet Tel Avivban

Öngyilkos merénylet történt Tel-Avivban, legalább 30 ember megsebesült. A CNN hírtelevízió szerint több halott is van. A bomba egy diszkó bejáratánál robbant, a sorban állók között. A merényletet az Iszlám Dzsihád nevű palesztin terrorszervezet vállalta magára.

Németh Imre: Vagy tüntetés, vagy tárgyalás

Az agrártárca megszakítja a tárgyalásokat a gazdákkal, ha a termelők szombaton megtartják a Kossuth térre tervezett demonstrációjukat és folytatják a traktoros tüntetéseket – jelentette be Németh Imre a Kossuth rádió Háttér című műsorában. A miniszter leszögezte: addig nem tárgyalnak, amíg a zavarkeltés a cél, és lényegében nem a gazdákról van szó, hanem politikai játszma folyik. Német Imre ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a megbeszélések nagyon konstruktívak, és jól haladnak: esély van a mielőbbi megegyezésre.

Többen szolidaritást vállalnak a gazdákkal

A tüntető gazdák segítése érdekében szolidaritási felhívással fordult a budapesti polgári körökhöz Hende Csaba. A polgári köröket koordináló fideszes parlamenti képviselő a távirati irodához eljuttatott felhívásában kizárólag magyar gyártmányú élelmiszereket és önkéntes segítőket kért a Felvonulási térre. A gazdákat délután felkereste Csurka István a MIÉP elnöke és a párt szállásokat, élelmiszert ajánlott fel a tűntetőknek.

A gazdák nagygyűlést terveznek

Holnap a Kossuth téren nagygyűlésre készülnek a gazdák. Oberácz

Ferenc, a MAGOSZ főtitkára közölte: hét megyéből újabb, több, mint 200 munkagép érkezik a fővárosba, a felvonulási téri gyülekező helyre.

Mádl: Ma már nem kell hallgatni

A hallgatás parancsa ma már nem érvényes, de a kommunista rendszer áldozatainak még mindig nincs méltó helyük a nemzet emlékezetében – mondta a köztársasági elnök, amikor a Terror Háza Múzeumban megnyitotta azt az időszaki kiállítást, amely a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt magyar állampolgároknak állít emléket. A megemlékezésen felolvasták Szili Katalin levelét, a házelnök szavait az utcán állók egy része füttyel fogadta. A rendezvényen részt vett Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A nagyobbik ellenzéki párt nevében Pokorni Zoltán alelnök arról beszélt, hogy aki nem ítéli el szívből a nyilasok bűneit, az nem tud szívből emlékezni a kommunizmus áldozataira sem.

Gyurcsány: Szembe kell nézni a holokauszttal és a kommunizmussal

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországnak szembe kell néznie a holokauszttal és a kommunizmussal is. A miniszterelnök a kommunizmus áldozatainak emléknapján megfogalmazott üzenete szerint áldozat és áldozat között nincs különbség, mint ahogy a jobb- vagy baloldali zsarnokság között sincs. A kormányfő reggel virágcsokorral rótta le kegyeletét a Terror Háza emléktáblájánál.

Csák Ferenc a soproni jelölt

Csák Ferenc 31 éves politológust jelöli az MSZP az április 24-re kiírt, Győr-Moson-Sopron megyei, időközi országgyűlési képviselő-választásra. A voksolást azért kell megtartani, mert a mandátum korábbi birtokosa, a fideszes Szájer József európai parlamenti képviselő lett. A poszt betöltésére tavaly novemberben kétfordulós választást tartottak Sopronban és környékén, a voksolás azonban az alacsony részvétel miatt eredménytelen volt.

Hamar eltűnhet a mérgezett paprika

A vegyszerrel mérgezett étkezési paprika begyűjtésére kötelezte az ÁNTSZ a forgalmazó nagykereskedőket – közölte a Szolgálat főosztályvezetője. Ócsai Lajos hozzátette: bízik benne, hogy holnap már a piacokon sem lesz kapható a Marokkóból származó fehérhúsú zöldpaprika. A hónap első felében 22 tonna fertőzött paprika érkezett az országba, a mérgezett zöldséget a Match és a Cora üzleteiben fedezték fel. A SPAR üzletlánc közleménye szerint üzleteikben csak ellenőrzött forrásból származó paprikát árusítanak.

Az MSZP a felvételi rendszer felülvizsgálatát kéri

Az MSZP-frakció oktatási munkacsoportja azt kérte a szaktárcától, hogy vizsgálja felül a felsőoktatási felvételi pontszámítás néhány elemét. Tatai-Tóth András képviselő újságíróknak elmondta, hogy iskolaigazgatókkal, szaktanárokkal is tanulmányozták a kérdést, és javaslatot tettek azon pontok orvoslására, ahol túlzott érdeksérelem következhet be. A Fidesz üdvözli, hogy az MSZP frakció is szükségesnek látja az érettségi és a felvételi egyes szabályainak újragondolását.

Javult a pápa állapota

II. János Pált levették a lélegeztetőgépről. A katolikus egyházfőn tegnap este gégemetszést kellett végrehajtani. A sebészi beavatkozással az influenzával és fulladással küzdő II. János Pál légzését könnyítették. A katolikus egyház vezetőjét tegnap szállították újra a Gemelli-klinikára, ahol a hónap elején hasonló tünetekkel kezelték.

Felvették minden idők negyedik legnagyobb magyarországi lottónyereményét

A Szerencsejáték Rt. már át is utalta a mintegy 1 milliárd 370 millió forintot egy fiatal budapesti házaspárnak, akik a január 29-i húzás telitalálatos szelvényét feladták.

Éjféltől újabb hullámhosszon is fogható a Kossuth rádió

Salgótarján körzetében a 89,9 MHz-es frekvencián hallgatható ezentúl a Kossuth adása. Ugyancsak éjféltől, a 101,2 MHz-en az eddiginél nagyobb területen lehet hallani a Szolnoki Regionális Stúdió műsorát, mivel növekszik az adó teljesítménye.

MR

Comments are closed.