Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 26. szombat

Márciusban plusz nyugdíj

Biztosított a 13. havi nyugdíjak első részletének fedezete: márciusban rendben megtörténik a kifizetés – közölte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója. Barát Gábor, az Idősügyi Tanács budapesti ülése után elmondta, hogy a márciusban az esedékes nyugdíjat, valamint a 13. havi nyugdíj másfél heti összegét egy utalványon kapják meg az érintettek a szokásos napon. A kormány február 9-én döntött arról, hogy a nyugdíjasok május helyett már márciusban kézhez kapják 13. havi járandóságuknak az év első felében esedékes részét. Az előrehozott kifizetés igénye az Idősügyi Tanácsban vetődött fel, amit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök támogatott.(MTI)

Külügyminiszterek Budapesten

Montenegrói és izraeli partnerével is megbeszélést folytat a jövő héten Budapesten a magyar külügyminiszter. Miodrag Vlahoviccsal, montenegrói kollégájával többek között a gazdasági együttműködésről, valamint Montenegró euroatlanti integrációs törekvéseiről cserél eszmét Somogyi Ferenc. Szilvan Salom izraeli külügyminiszter látogatásán találkozik Gyurcsány Ferenccel és Kiss Péterrel is, továbbá udvariassági látogatást tesz Mádl Ferencnél. Az izraeli külügyminisztert üzletemberek is elkísérik, akik befektetési lehetőségekről tájékozódnak. Izrael eddigi magyarországi befektetéseinek együttes összege meghaladja a kétmilliárd dollárt. (MTI)

Lamperth a helyi ügyek fontosságáról

A helyi közügyekben, így az önkormányzati választásokon való részvétel fontosságára hívta fel a figyelmet Lamperth Mónika belügyminiszter az Európa Tanács önkormányzati ügyekkel foglalkozó minisztereinek kétnapos budapesti tanácskozásán. Nem nézhető tétlenül, hogy olyan kevesen vesznek részt a helyi közélet alakításában – mondta a miniszter. Hozzátette: egy európai felmérés szerint a helyi és a regionális választásokon a részvétel 40 és 60 százalék között mozog, de további csökkenő tendencia is megfigyelhető. A tanácskozás zárónyilatkozatában a miniszterek elfogadták a ‘minőségi helyi és regionális kormányzás’ programját. (MTI)

Át kell gondolni a büntetőpolitikát

Nemcsak új börtönök építésével lehet és kell a büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltságát csökkenteni, hanem át kell gondolni az egész büntetőpolitikát – közölte az igazságügyminiszter. Magyarországon egy sajátos felfogás él az emberekben, mert a bűnelkövetőket úgy tekintik, mintha azok mindegyike megrögzött bűnelkövető lenne – mondta Petrétei József. Majd hozzátette: elég egy ittas vezetés, hogy végrehajtható szabadságvesztést lehessen kapni, ha az ember olyan balesetet okoz. Véleménye szerint az elkövetők egy nagyobb részénél az alternatív büntetési módokat is alkalmazni lehetne: példaként említette a pártfogói felügyeleti rendszer alkalmazását. (MTI)

Bácsfit elsőfokon bűnösnek találták

Bűnösnek találta Bácsfi Diánát, a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetőjét, a Pesti Központi Kerületi Bíróság önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt, és két évre próbára bocsátotta nem jogerős elsőfokú ítéletében. A vád szerint Bácsfi Diána társaival tavaly augusztusban a fővárosban nyilaskereszthez hasonlító ábrát tartalmazó plakátokat ragasztott ki, a szervezet budapesti rendezvényén nyilaskeresztes jelvényt, a soproni gyűlésen pedig nyilaskeresztes papírkitűzőt viselt. Bácsfi Diána fellebbezett az ítélet ellen. (MTI)

MTV: egy hetet csúszik az alelnök kinevezése

Jövő héten kerül az MTV kuratóriumi elnöksége elé az MTV két új alelnökének kinevezése. Az előzetes hírekkel ellentétben tegnap nem szerepelt a grémium napirendjén személyi kérdések – értesült lapunk. A tévéelnök, Rudi Zoltán ezért jövő pénteken jelenti be a kuratóriumnak, hogy a köztévé közszolgálati műsorokért felelős alelnökének nevezi ki Simon Andrást az Este szerkesztő-műsorvezetőjét. A gazdasági folyamatokért felelős alelnök Takáts Imre, reorganizációs folyamatokért felelős tanácsadó lesz. Úgy tudjuk, noha a nagykuratóriumnak vétójoga van, a tagok nem kívannak majd élni vele. (Népszava)

CopyRight Népszava

Comments are closed.