Forrás: NOL

Luxushotel a Sasfészekben

Inotai Edit berlini tudósítónk, 2005. február 25. 00:00

Hamarosan nyit a berchtesgadeni Intercontinental

Ekkora hírverést régen kapott szálloda Németországban. Az Intercontinental Resort Berchtesgadennek mindez ráadásul egyetlen centjébe sem került, csupán a helyválasztás okán tódulnak az újságírók a március 1-jén nyitó luxushotelbe. Nem csoda, hiszen a szálloda “történelmi helyszínen”, a Hitler második főhadiszállásának tekintett Obersalzbergen épült. A hipermodern, minimalista stílusban épült wellness-hotelben minden a kikapcsolódást segíti: lesz külső és belső uszoda, élményfürdő, masszázs és még komornyikszerviz is igénybe vehető. Nem beszélve a lélegzetelállító panorámáról, ami előtt maga Hitler is merengett, sőt, éppenséggel itt diktálta a Mein Kampf egyes fejezeteit, itt tervezgette a második világháborút és a zsidók kiirtását.

A szálloda igazgatója nem érzi problémásnak a helyszínválasztást, a természet elvégre nem tehet semmiről, és ők csupán a térségbe irányuló turizmust szeretnék fellendíteni. Egyetért ezzel a vállalkozás hátterében álló bajor kormány is, amely szintén azt hangoztatja: az Obersalzberg már a múlt század elején is kedvelt turistaközpont volt, kirándult erre többek között Johannes Brahms és Sigmund Freud is. Most ezt a tradíciót szeretnék újjáéleszteni.

Az egyetlen bökkenő csupán, hogy az Obersalzberg a XX. században nem Brahms, hanem Hitler nevével fűződött egybe. 1928-ban először a Führer, majd sorra egész környezete (Bormann, Göring, Speer) is házat vásárolt a környékén, amelyet mellesleg zárt területté minősítettek. 1939-ben, Hitler 50. születésnapján a náci párt megajándékozta vezetőjét a sziklára épített hírhedt Sasfészekkel, majd a hegy belsejében kiterjedt bunkerrendszert is építettek. A munkálatoknak csak a szövetségesek bombázása vetett véget, amely a legtöbb náci építményt elpusztította. A háború után az amerikai katonák szállásolták be magukat a környékre, de 1996-ban kivonultak és visszaadták az Obersalzberget a bajor kormánynak, amely rögvest ki is szemelte a luxusturizmus céljaira. A zsidó szervezetek ugyan tiltakoztak az ötlet ellen, de több vezetőjük is elismerte: attól, hogy ők maguk valószínűleg nem fognak a berchtesgadeni Intercontinentalban éjszakázni, másoknak még nem tilthatják meg.

A hitleri giccstől igencsak távol álló négyemeletes Intercontinental építése négy évig tartott, de ebbe az is belefért, hogy a szálloda 140 munkatársát a kortárs történelmi intézet gyorstalpaló továbbképzésében részesítsék. “A szakácsokból ugyan nem akartunk történészeket faragni, de nem árt, ha mindenki tud válaszolni egyes alapvető, az Obersalzberget érintő kérdésre” – fogalmazott a Focus magazinnak a szálloda szóvivője. A történelem iránt érdeklődők egyébként felkereshetik az 1999-ben a közelben megnyílt dokumentációs központot is. A szálloda munkatársainak ettől eltekintve nem lesz egyszerű dolguk, hiszen feladatkörük része, hogy kiszűrjék az esetleges neonácikat a vendégek közül. Hogy az árpolitikán kívül (egy szoba 200, egy lakosztály 2000 euróba kerül) ezt hogyan teszik, senki sem tudja.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.