Forrás: NOL

A gégemetszés után kielégítő a pápa állapota

Világszerte imádkoznak II. János Pálért – Olasz lapok az egyháfő tartását diicsérik

Népszabadság Online, 2005. február 25. 11:15

Néhány órával a gégemetszés után kielégítő volt a pápa állapota – közölte a Vatikán. Olasz lapok a műtét részleteit ismertetik, és az egyházfő bátorságát dicsérik.

A katolikus egyházfő az éjszakát kórházi szobájában, komplikációk nélkül, nyugodtan töltötte, és nem volt szükség arra, hogy az intenzív részlegre helyezzék át. A Vatikán szóvivője közölte, hogy a gégemetszést sikerrel hajtották végre. A beavatkozás harminc percig tartott. Az egyházfő előzőleg beleegyezését adta a műtéthez és végig tudatánál volt.

A római Gemelli klinika orvosai csütörtök este azért döntöttek a beavatkozás mellett, hogy segítsenek az egyházfő légzési problémáin.

Megfigyelők az orvosi beavatkozás sikere ellenére abból indulnak ki, hogy II. János Pál pápának még hosszabb időt, minden valószínűség szerint heteket kell a klinikán töltenie. Egyes szakértők ugyanakkor azt jövendölik, hogy a rendkívüli beavatkozás után hosszú és nehéz felépüléssel kell számolni. A gyógyulást nehezíti a 84 éves pápa idős kora és a Parkinson-kór, amelyben II. János Pál szenved.

Silvio Berlusconi miniszterelnök szóvivője államtitkár, Gianni Letta meglátogatta a pápát. Berlusconi szóvivője útján közölte: állandó kapcsolatban állt az orvosokkal, a pápa élete nem forgott veszélyben, s meggyőződésének adott hangot, hogy a szentatya mielőbb felépül.

Megjósolhatatlan következmények

Egyöntetű vélemények szerint a gégemetszés szinte megjósolhatatlan következményekkel jár abban a tekintetben, hogy II. János Pál a jövőben miként tudja ellátni hivatalát. A szentatya eddig is nehezen beszélt, az operáció azonban minden bizonnyal hosszabb ideig még nehezebbé teszi számára a beszédet.

Alig néhány órával a műtéti beavatkozás után ismét megkezdődtek a találgatások, hogy II. János Pál meddig tudja ellátni hivatalát, s mi történik akkor, ha erre már teljes mértékben képtelen lesz.

Sodano nem zárta ki a pápa lemondását

Noha az egyházfő az elmúlt időszakban – még legutóbbi kórházi kezelése után is – azt hangoztatta, hogy tovább kívánja gyakorolni egyházfői tevékenységét, esetleges lemondása a Vatikánt is foglalkoztatja. Ezt a lehetőséget nem zárta ki a Vatikán második embere Angelo Sodano bíboros sem, aki egy legutóbbi nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy ezt a dilemmát a pápa lelkiismeretére kell bízni.

Világszerte imádkoznak az egyházfőért

Hívő katolikusok imádkoztak világszerte II. János Pál felgyógyulásáért annak nyomán, hogy az egyházfőn gégemetszést hajtottak végre. Karol Wojtyla pápa szülőhelyén, a lengyelországi Wadowicében misét tartottak abban a templomban, ahol annak idején megkeresztelték, s ahol Wojtyla a későbbiekben éveken keresztül misét celebrált.

Hasonló megemlékezéseket, illetve közös imádságokat tartottak a világ legkülönbözőbb városaiban, Varsótól Münchenig, Londontól Dublinig, mint ahogy több amerikai vagy afrikai nagyvárosban is.

Felgyógyulást kívánt a katolikus egyház fejének George Bush, az Egyesült Államok elnöke is.

Európai körútját befejezve, útban hazafelé Bush aggodalmának adott hangot a pápa újbóli megbetegedése miatt. “Azt kívánjuk, hogy II. János Pál mielőbb felgyógyuljon és ismét elláthassa hivatalát a katolikus egyház, illetve az egész emberiség szolgálatában”- nyilatkozott a repülőgép fedélzetén az amerikai elnök.

Olasz lapok a pápa bátorságáról

II. János Pál pápa  tartását és bátorságát emelik ki a gégemetszés kapcsán az olasz lapok, amelyek pénteken kivétel nélkül címoldalon, vezető hírként számoltak be az egyházfő újabb kórházi kezeléséről és műtétéről.

A Corriere della Sera tekintélyes milánói lap tudni véli, hogy a pápa, miután beleegyezését adta a műtétbe, még viccelt i  csütörtök este a Gemelli klinikai orvosaival: “Kicsinyke beavatkozás  talán, de attól függ, kinek a szemszögéből” – mondta.

A milánói lap Giorgio Iannnetti olasz sebész véleményét idézi, aki szerint a műtéti beavatkozás elkerülhetetlen volt, s szerencsére meghozta eredményét. Viszonylag egyszerű műtétről van szó, amelyet gyakran alkalmaznak mérgezésnél és fuldoklásos eseteknél. A beavatkozás ugyanakkor nem jelenti a heveny betegségek gyógyulását, csak annak lefolyását könnyítheti meg. A gégemetszés rutinműtét, de az olyan súlyos általános kondíciókat tekintve, mint amelyek jelenleg a beteg pápa állapotát jellemezik, minden ilyen beavatkozás  bizonyos kockázatokkal és következményekkel járhat a La Sapienza római egyetem olasz sebészprofesszora szerint.

A műtét kapcsán az elismert olasz orvosi szaktekintély úgy  fogalmazott: a gégemetszésről hozott döntés nem jó jel a beteg állapotát tekintve. Az olasz sebész tájékoztatása szerint a  gégemetszésnél a légcsőbe egy csaknem egy centiméter átmérőjű, megfelelő ventillátorral ellátott műanyagcsövet vezetnek be a hangszálak alatt, amely könnyebbé teszi a légzést, de lehetetlenné a beszédet.

Iannnetti professzor szerint az ilyen műtéteket általában helyi érzéstelenítés mellett végzik, az altatást a pápánál a beteg általános egészségi állapota tehette szükségessé. A műtét  körülményei arra utalnak véleménye szerint, hogy eléggé súlyosbodott a pápa állapota, az előrehaladott Parkinson-kór elsorvasztotta az izomzatot, így a légzésért felelős izmokat is, a páciensnek már nincs ereje a be- és kilégzésre.

A bevezetett cső szinte lehetetlenné teszi a beszédet, amihez nagy erőfeszítésre lenne szükség, de a beteg pápa erre nem igazán képes a Parkinson-kór miatt. De ha a lélegeztetőcsövet kiveszik, visszatér a hangképzés lehetősége. A beavatakozás után 2-4 nappal a cső kivehető, s a vágás helye bevarrható, mindenféle különösebb következmény nélkül. Az olasz professzor megítélése szerint a műtétet a Gemelli klinika orvosai már hetekkel ezelőtt, a pápa előző kórházi kezelése idején tervezték, készültek rá, s csak találgatni lehet, miért csak most került rá sor.

A La Repubblica című római lap szerint éjjel kettőig égett a villany a pápa 10. emeleti kórtermében a Gemelli klinikán. A katolikus egyházfő egészségéért sokan virrasztottak a kórháznál, de például a római zsidó és muzulmán közösségek vezetői is imádságokat  jelentettek be. A Vatikán a tervek szerint déltájban ad ki hivatalos  tájékoztatást a megműtött egyházfő egészségi állapotáról.

A torinói La Stampa szerint a 84 éves egyházfő az altatást kivéve végig eszméleténél volt.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.