Forrás: NOL

Szerbiában erősödik a “lopakodó antiszemitizmus”

Népszabadság Online, 2005. február 24. 20:05

Szerbiában az antiszemitizmus ‘lopakodó’ fajtája van jelen, s a zsidó hitközösségek szövetségének vezetői szerint a hatóságok nem reagálnak kellőképpen erre a káros jelenségre, amely a rendszerváltás óta egyre erősödik.

A szerbia-montenegrói zsidó hitközösségek szövetségének elnöke, Aca Singer csütörtöki belgrádi tájékoztatóján hangoztatta, hogy a Szerbiában élő zsidók aggódnak, ezért a hatóságoknak, a politikai vezetőknek minden eszközzel fel kell lépniük a zsidóellenesség ellen, ha szükséges, akkor törvényi szabályozással kell véget vetni e jelenségnek.

Singer közölte, hogy ő is kapott fenyegető levelet, amelyben azt üzenték a zsidóknak, hogy hagyják el Szerbiát, mert felelősök Jugoszlávia szétveréséért, s amiatt is, hogy a NATO hat éve bombázta Szerbiát. Singer szerint a rendszerváltás óta szaporodnak az antiszemita megnyilvánulások, könyvkiadásban, falfirkákban és internetes honlapokon jelenik meg a zsidóellenesség, nem ritka a zsidó sírok megrongálása, ugyanakkor a szerb értelmiség nem emeli fel a hangját ez ellen.

Filip David szerbiai zsidó író szerint a könyvesboltokban több mint száz antiszemita tartalmú kiadványt lehet kapni, az Ihtus könyvkiadó kimondottan az ilyen tartalmú írások kiadására szakosodott. David szerint a Vajdaságban mostanság terjesztik a Szerb nép a zsidók béklyójában című kiadványt, miközben a minap a világhálón közzétették a szerbiai zsidók névsorát.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.