Forrás: Origo

Saron Franciaországot bírálta

2005. február 24., csütörtök, 1:01

Túlzottan arabbarát politikával vádolta Franciaországot szerdán Ariel Saron izraeli miniszterelnök. Egy újságírói kérdésre válaszolva a kormányfő azt hangoztatta, hogy a közel-keleti konfliktusban Franciaország inkább az arab országok oldalán áll. Saron ezzel magyarázta azt, hogy megromlottak a kapcsolatok Tel Avív és Párizs között.

Az interjúban Saron felettébb különösnek nevezte, hogy Franciaország továbbra sem hajlandó a Hezbollah libanoni szervezetet terrorszervezetnek minősíteni, noha – mint fogalmazott – a Hezbollah a világ legveszélyesebb terrorszervezeteinek egyike.

Az izraeli kormányfő közvetve utalt arra, hogy a közelmúltban is kudarccal végződött egy ezt célzó izraeli diplomáciai kísérlet. Szilvan Salom külügyminiszter ugyanis Párizsban hasztalan próbálta Chirac elnököt rábírni arra, hogy a síita milíciát terrorszervezetnek nyilvánítsa. A francia államfő csupán odáig ment el, hogy a dolgot „alaposan és minden oldalról” meg kell vizsgálni.

Saron múlt év júliusában felszólította a Franciaországban élő zsidókat, hogy haladéktalanul hagyják el az országot, mivel a zsidóellenes atrocitások mind gyakoribbá váltak. Franciaországban becslések szerint mintegy 600 ezer zsidó él.

(MTI)

Comments are closed.