Forrás: NOL

Rekordszámú jelölés a 2005-ös Nobel-békedíjra

Népszabadság Online, 2005. február 24. 14:36

Rekord számú, 199 személy és szervezet neve szerepel az ideiNobel-békedíjra jelöltek listáján – jelentette be az oslói NobelIntézet pénteken.

hagyományosan titokban tartott névsorban 163 személy és 36 szervezet szerepel – közölte Geir Lundestad, az intézet elnöke. A titkolózás ellenére sejthető, hogy a jelöltek között vannak a kelet-európai demokratikus megújulás olyan vezető személyiségei, mint Viktor Juscsenko ukrán, Mikhail Szaakasvili grúz és Václav Havel volt cseh elnök.

Megfigyelők szerint szintén versenyben lehetnek a pusztító dél-ázsiai cunami áldozatait segítő civil szervezetek, köztük az Oxfam és a Mentsük meg a gyermekeket (Save the Children).

Hatvan évvel az első atombomba ledobása után és a mostanában sok vihart kavaró iráni, illetve észak-koreai nukleáris kísérletek napjaiban az atomfegyver terjedése ellen harcolók szintén pályázhatnak a a megtiszteltetésre, így a jelöltek közé sorolják a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), Mordeháj Vanunu izraeli atomtudóst, Izrael atomtitkának egykori felfedőjét és a Hidankjo japán egyesületet, amely a 60 évvel ezelőtti hirosimai és nagaszaki atomtámadás túlélőiből áll.A Nobel-bizottság általában szeptemberben dönt, a legfeljebb három győztes nevét pedig október közepén hozza nyilvánosságra. Az öttagú testület kedden ült össze először a várományosok névsorának áttekintésére.

‘Mint arra első tanácskozásukon módjuk volt, ők maguk is megtették saját javaslataikat’ – mondta Lundestad. ‘Bőven kihasználták ezt a lehetőséget idén, hogy “bebiztosítsák magukat” arra az esetre, ha a világ egyik vagy másik szögletében pozitív fejlemény történik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ő jelöltjeiknek több esélye van a díj elnyerésére’ – tette hozzá.

A kiszivárgott információk szerint szintén a jelöltek listáján található Bono, a U2 ír együttes frontembere, Colin Powell volt amerikai külügyminiszter a szudáni béke érdekében tett erőfeszítéseiért, II. János Pál pápa, az ‘1000 nő a 2005-ös Nobel-békedíjért’ elnevezésű mozgalom, Szergej Kovaljev orosz emberi jogi aktivista vagy Ravi Sankar indiai szellemi vezető.A díjat – egy oklevelet, egy érmet és egy 10 millió svéd korona (1,1 millió euró) értékű csekket – a hagyományok szerint december 10-én Oslóban, az alapító Alfred Nobel svéd gyáros, a dinamit feltalálója halálának évfordulóján adják át.

Tavaly a 194 jelölt közül Wangari Maathai kenyai környezetvédőt tüntették ki az elismeréssel, akinek személyében először kapott Nobel-békedíjat afrikai nő és környezetvédő.

(MTI/AFP)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.